Opstina zgrada 5.jpgJavnu raspravu o nacrtu Nacionalnog plana za integraciju Srbije u EU danas je u zgradi Grada Valjeva organizovala Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Regionalnom privrednom komorom Valjevo i Stalnom konferencijom gradova i opština. Ovaj dokument ce predstavljati osnov zakonodavnog plana rada Vlade Republike Srbije do 2012. godine, koja je Strategijom pristupanja Srbije EU oznacena kao godina spremnosti naše zemlje da preuzme obaveze koje proisticu iz clanstva u Uniji.NPI je precizan plan kako da se dostignu svi kriterijumi neophodni da bi država postala clanica EU, od politickih i ekonomskih, do usvajanja zakona i najdetaljnijih standarda koji postoje u Uniji u oblastima trgovine, poljoprivrede, zaštite životne sredine, infrastrukture.

S obzirom da NPI predstavlja detaljnu sliku reformi i aktivnosti koje ce se realizovati narednih godina, on je ujedno i polazni element privrednom sektoru u njihovim poslovnim planovima u narednim godinama.

Cilj prezentacije bio je i da se predstavnici lokalne samouprave upoznaju sa sadržajem Nacionalnog programa za integraciju Srbije u EU.

Nacionalni program za integraciju ce omoguciti brže napredovanje Srbije u daljem procesu evropske integracije.

Struktura Nacionalnog programa za integraciju ima šest osnovnih celina i odslikava kriterijume za prijem u clanstvo EU i to su politicki kriterijumi, ekonomski, sposobnost preuzimanja obaveza koje donosi clanstvo, administrativni i pravosudni kapaciteti, priprema nacionalne verzije pravnih tekovina Eu, procena finansijskih potreba za podršku realizaciji reformi u svim oblastima.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…