muzej.jpgU Narodnom muzeju sinoć je otvorena izložba “Nemački propagandni plakat 1941-1945. godine”, iz bogate zbirke muzeja u Šapcu. Šabački muzej čuva oko 1.000 takvih plakata, a u Valjevu je izloženo tridesetak, preko kojih je moguće hronološki pratiti dešavanja u zemlji od potpisivanja Trojnog pakta do sukoba partizana i četnika.

Prema rečima organizatora, ne može se sa sigurnošću tvrditi kako je zbirka formirana jer se više decenija posle rata o materijalu te vrste moralo ćutati. Može se podeliti na dve osnovne celine – tekstualni i ilustrovani plakat. Dok tekstualni uglavnom saopštava lokalne vesti, ilustrovani plakat prikazuje globalnu situaciju i može se podeliti na propaktovski, antianglosaksonski, antisemitski, antikomunistički, antičetnički i sociološki.

Među najupečatljivijima je primerak plakata antisemitske sadržine u Šapcu, ne slučajno, pošto je taj grad 1940. godine postao utočište za 1.500 Jevreja koji su bežeći iz okupiranih delova Evrope, niz Dunav tražili mesto van domašaja SS divizija. Osmelio se da ih primi jedino tadašnji gradonačelnik Šapca, ali su i oni kasnije doživeli sudbinu većine svojih sunarodnika.

Posebno je zanimljiv plakat “Oslobodioci” kojima Nemačka najavljuje Srbima šta će se desiti ako komunističke snage pobede na teritoriji Srbije.
Kroz plakat se prepliće osobenost više kulturoloških i naučnih disciplina što ga čini zanimljivim za širu publiku i muzejsku praksu – kaže autor izložbe Branislav Stanković.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…