komoralogo.jpgU cilju upoznavanja privrednika sa područja RPK Valjevo sa novinama u poslovanju u zoni slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi, kao i sa postupcima u primeni carinskih procedura, Komora Valjevo u saradnji sa Ministarstvom finansija Republike Srbije, Upravom carina Republike Srbije, danas je organizovala sastanak na temu “Primena CEFTA sporazuma u praksi”.

Srbija je od decembra 2006. godine postala članica Cefte – zone slobodne trgovine u centralnoj i istočnoj Evropi, sa tržištem od preko 30 miliona ljudi. Umesto 32 bilateralna sporazuma, zemlje CEFTE posluju sada na osnovu jednog sporazuma, što pretpostavlja ukidanje carina, kao i bolju regionalnu saradnju privrednika.To nije samo trgovinska unija, već signal da je region politički stabilan i spreman za prikljčenje Evropskoj uniji. Sporazum na ovaj način čini region atraktivnijim kao konsolidovano tržište za strane investicije.

Sprovođenje CEFTA za Srbiju je izuzetni značajno jer se više 30 odsto srpskog izvoza realizuje na teritorijama zemalja iz okruženja, pa samim tim predstavlja i izuzetnu šansu. U ukupnoj robnoj razmeni na tržištu CEFTA Srbija učestvuje sa 21,3 odsto. Od ukupnog izvoza poljoprivrednih proizvoda na to tržište 50 odsto ima poreklo iz Srbije, a 90 odsto ukupnog obima trgovinske razmene gde Srbija ostvaruje suficit odnosi se na zemlje CEFTA. Cilj CEFTA sporazuma je povećanje tržišta i podizanje nivoa poslovanja preduzeća iz regiona kako bi ona dostigla međunarodnu konkurentnost.

Poslovanje u okviru CEFTA priprema zemlje za poslovanje u okviru Evropske unije gde su za sada najznačajniji deo trgovine na tom tržištu prehrambeni proizvodi, na koje građani regiona još troše najveći deo prihoda. Srpski privrednici tvrde da je stupanjem na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini između zemalja jugoistočne Evrope zaista zabeležen privredni rast, ali da se još uvek malo govori o prednostima koje Cefta donosi.

Na današnjem sastanku su bili prisutni predstavnici izvozno-uvoznih, špediterskih preduzeća i carinski agenti, a cilj je bio da inoviraju znanja u ovoj oblasti, kao i da se iznađu rešenja za prevazilaženje teškoća koje se javljaju u poslovanju.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…