is_petnica.jpgOd 9. do 15. marta u IS Petnica na programu su seminari hemije voda, fizike i molekularne biomedicine. U radu seminara učestvuje 76 srednjoškolaca iz Srbije, Makedonije, BiH i Crne Gore.

Zimski seminar hemije voda realizuje se na temu Voda u prirodi. Kroz seriju predavanja polaznicima će biti prezentovano kako nastaju vode u prirodi (atmosferske, površinske i podzemne), u kojim sredinama se akumuliraju i kako se pojavljuju, zatim koji procesi i oblici nastaju radom voda, te kako se formira njihov hemijski sastav. Polaznicima će biti objašnjeno kako se istražuju vode u prirodi i za šta se sve mogu koristiti, kao i kakav i koji pribor je potreban za njihovo istraživanje.
U cilju sagledavanja kompletne problematike i što boljeg razumevanja izučavane materije, neophodno je da se polaznici upoznaju i sa osnovnim pojmovima geologije, topografskom kartom i osnovnim principima analitičke hemije. S tim u vezi angažovani su i stručni saradnici koji dolaze sa Rudarsko-geološkog fakulteta, Hemijskog fakulteta i iz Geološke i hidrometeorološke škole “Milutin Milanković”, svi iz Beogradi i Prirodno-matematičkog fakulteta, Departmana za hemiju iz Niša.
Polaznici će raditi testove, vežbe i zadatke iz opšte geologije i analitičke hemije, kao i seminarski rad na zadatu temu, a prezentacija je predviđena za poslednji dan seminara.

Fizika

Srednjoškolci, polaznici zimskog seminara fizike učestvuju u radu seminara koji sadržajno obuhvata, mnogima teško shvatljive teme kao što su: haos, svet elementarnih čestica, tajne kvantne kriptografije, misterija Šredingerove mačke.
Da ne bi sve bilo preozbiljno i preteško tu su i zanimljivosti kao što su fizičarske igračke i demonstracija zalaska sunca i vatre koja igra uz zvuke muzike, te 10 najlepših eksperimenata u fizici. Pored predavanja i demonstracija, polaznici će isprobati svoje veštine u laboratoriji i tokom pisanja mini referata i njegove prezentacije.
Saradnici na seminaru su iz Beograda sa Fizičkog, Matematičkog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta i iz Instituta za fiziku.

Molekularna biomedicina

Na seminaru molekularne biomedicine akcenat je stavljen na razmatranje problematike osnova proteinske hemije, genetike, molekulske signalizacije u živim sistemima, humane fiziologije, citologije i nekih novih sfera bio-nauka.
Pošto polaznici raspolažu različitim nivoima predzanja, planiran je pregled i usvajanje opštih znanja iz biologije i hemije, a koja su potrebna za razumevanje navedenih tema.
Stručni saradnici su sa Hemijskog, Biološkog, Medicinskog i Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, zatim iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju i Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”, takođe iz Beograda.
Pored stručnih teorijskih predavanja, na seminaru će biti prezentovane i teme vezane za praktični rad u istraživačkoj laboratoriji
Zadatak za polaznike je izrada seminarskog rada na zadatu temu, a na bazi literature iz Petničke biblioteke.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…