infakt__frame.jpgDrugi koncert Nacionalne koncertne sezone održaće se u ponedeljak 10. marta od 19 sati u svečanoj sali Valjevske gimnazije, a ljubitelji klasične muzike moći će da vide violinistkinju Ivanu Aćimovski uz klavirsku pratnju Natalije Lavrik Mladenović.

Ivana Aćimoski – Žikić, violina, diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Fern Rašković. Magistrirala je u istoj klasi. Docent je na FMU u Beogradu.
Dobitnik je najviših republičkih i saveznih nagrada, kao i nagrada iz Fondova FMU. Bila je stipendista Ive Pogorelića i SANU. Nastupala je sa prestižnim orkestrima i eminentnim dirigentima (I. Kozuharov, B. Papazijan, S. Simeonov, A. Andrejev).
Učestvovala je na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu: u Nemačkoj „Sommerakademie fur Kammernmusik“, NIMUS, „Somborske večeri“, „Zemunske muzičke svečanosti“, „Ohridsko leto“, „Skopsko leto“, „Sarajevska zima“.
Imala je uspešne nastupe u Kini, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Španiji, Rusiji, Grčkoj, Bugarskoj, Mađarskoj …
Snimila je CD u produkciji „VALVE HEARTIS“- Nemačka, kao i za potrebe RTV Beograd.

Natalija Mladenović (rođena Lavrik), počela je da uči klavir sa pet godina u svom rodnom gradu Samara (Rusija). Pohađala je Centralnu specijalnu muzičku školu pri konzervatorijumu ,,Čajkovski“ u Moskvi, u klasi prof. Vladimira Bunjina i Antonija Rjabova i Moskovski državni konzervatorijum, gde je u klasi Larise Djedove i Jevgenija Malinjina d iplomirala 1996. godine sa odličnim uspehom, i stekla zvanje magistra umetnosti .
Nastupala je širom nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, Nemačke, Švajcarske, Francuske, Bugarske, Crne Gore i Hrvatske.Kao solista nastupila je sa orkestrom Samarske filharmonije i orkestrom RTS-a pod upravom Angela Šureva i Bojana Suđića. Sarađivala je sa istaknutim čelistima kao što su: Kiril Rodin, Stefan Popov, Aleksandar Buzlov, Mark Kope i violinistima: Sretenom Krstićem, Matejom Marinkovićem, Draganom Lavford, Raul Garsija Marijanom i Srđanom Grujićem. Učestvovala je na festivalima BEMUS, NUMUS, NIMUS, Međunarodnom Čelo Festu. Trenutno je zaposlena kao viši umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Na programu su dela:

G. Tartini Didone abbandonata

– Andate
– Allegro
– Largo
– Allegro non troppo

C. Saint – Saens Dance macabre, Op. 40
/ Igra skeleta /

J. Brahms Sonata za violinu i klavir Op. 78, G-dur

– Vivace ma non tropo
– Adagio
– Allegro molto moderato

Nacionalna koncertna sezona u Valjevu otpočela je prošlog ponedeljka.. Ovaj projekat je pripreman nekoliko meseci i podržan je od strane Ministarstva kulture a pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Borisa Tadića. Cilj ovog projekta je da populariše ozbiljnu muziku po gradovima Srbije. Na ovaj način klasična muzika je postala dostupnija nego do sada, i doprineće da se probudi plemenitost, da muzika postane sadržaj duhovnog i kulturnog života svih gradjana širom republike.

Planirano je da od četiri koncerta mesečno, koji će se održavati uvek istog dana u nedelji, u isto vreme i na istom mestu, po jedan termin bude rezervisan za solistički koncert i nastupe studenata muzike, a dva za kamerne muziku.

“Nacionalna koncertna sezona 08” će obuhvatiti gradove Aranđelovac, Čačak, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Leskovac, Niš, Novi Sad, Požarevac, Smederevo, Sombor, Šabac, Valjevo, Vranje, Vršac i Zemun, a već je u planu i nova sezona u septembru uz učešće eminentnih stranih izvođača.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…