infakt__frame.jpgMesec borbe protiv karcinoma u Srbiji će tokom marta biti obeležen nizom manifestacija i predavanja, na kojima će stručnjaci iz domena onkologije govoriti o raznim vidovima ove bolesti od koje svake godine u Srbiji oboli oko 30.000 ljudi.

Povodom Meseca borbe protiv raka, u Preventivnom centru Doma zdravlja Valjevo u ponedeljak 10. marta od 11 sati biće održana konferencija za novinare posvećena karcinomu debelog creva.O ovoj sve rasprostranjenijoj bolesti govoriće dr Vladan Plećić, a o rezultatima projekta Preventivnog centra namenjenog ranom otkrivanju karcinoma debelog creva glavna sestra Biljana Smiljanić. Prim. dr Radiša Jokić predstaviće aktivnosti Odbora za javno zdravlje namenjene prevenciji raka i drugih bolesti savremenog čoveka, kao što je emitovanje zdravstvenih poruka u čekaonicama Doma zdravlja.

Inače, maligna oboljenja kod nas su u porastu, a u našoj zemlji najučestalostaliji je rak pluća i grlića materice.

Među obolelima od karcinoma najviše je osoba koje imaju više od 60 godina. Međutim, prvi oblici karcinoma se javljaju i kod mladih između 20 i 29 godina života, što čini šest odsto slučajeva. Oko 17 odsto obolelih ima od 30 do 39 godina, 22 odsto od 40 do 49 godina, a 26 odsto od 50 do 59 godina.

Muškarci najviše obolevaju od tumora pluća, debelog creva i prostate, a žene od raka dojke, debelog creva i grlića materice. Tumor dojke i grlića materice kod više od 90 odsto pacijenata može da se izleči ukoliko se otkrije u ranom stadijumu bolesti.

Stručnjaci predviđaju da će se broj obolelih od raka pre svega povećavati u zemljama u razvoju, gde će u narednih deset godina biti registrovano 70 odsto svih novih slučajeva te bolesti. Zemlje u razvoju imaju nedovoljno razvijene sisteme zdravstvene zaštite, prolaze kroz promene u načinu života, što dovodi do stresamo pa je neophodno dobrom strategijom i preventivom da izbegnemo da se nađemo u toj grupi zemalja.

Stručnjaci takože smatraju da će u narednoj deceniji od raka umreti 84 miliona ljudi i procenjuju da je delotvornim praćenjem moguće otkriti trećinu slučajeva raka u fazi u kojoj još ne predstavljaju veliki rizik, kao i da brza i delotvorna terapija može da pomogne u preživljavanju još jedne trećine osoba obolelih od te zloćudne bolesti.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…