dom_ydravlja_1.jpgU okviru pilot procesa akreditacije, koji se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije proteklih nekoliko dana u valjevskom Domu zdravlja boravili su eksterni ocenjivači. To su kolege iz drugih domova zdravlja, uključenih u projekat, koji su tokom boravka u Domu zdravlja Valjevo ocenjivali rezultate interne kontrole i upoređivati ih sa postavljenim standardima.

Pregled dokumentacije započet je na Divčibarama, gde je održana i prezentacija ustanove. Ocenjivanje valjevskog Doma zdravlja nastavljeno je obilaskom službi i pregledom dokumentacije, uz razgovor sa zaposlenima i pacijentima. Jedni od standarda koje su eksterni ocenjivači razmatrali bili su i rukovođenje, upravljanje informacijama, ljudski resursi, životna sredina. Tim spoljnih ocenjivača je posetio i ambulantu u Brankovini.

Konačan izveštaj Ministarstva zdravlja će sadržati smernice za unapređenje kvaliteta rada u domovima zdravlja uključenim u pilot proces akreditacije.

Akreditacijom je obuhvaćeno devet domova zdravlja, četiri beogradska DZ domovi zdravlja u Sečnju, Kraljevu, Vranju, Zrenjaninu i Valjevu.
Akreditacioni proces je zasnovan na odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i iskustvima iz sveta, a definisan je kao proces ocenjivanja i unapređenja kvaliteta rada zdravstvenih ustanova. Akreditacija će se ubuduće sprovoditi i u ostalim zdravstvenim ustanovama u Srbiji i tim poslom će rukovoditi Agencija za akreditaciju.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…