infakt__frame.jpgPovodom tragične smrti akademika Vojina Šulovića danas je u valjevskom Zdravstvenom centru održan komemorativni skup. Od doajena srpskog akušerstva akademika Vojin Šulović (85) koji je u poginuo u direktnom sudaru automobila kojim je upravljao i teretnog vozila na putu ka Barajevu, danas su se oprostile njegove kolege iz valjevskog Zdravstvenog centra. Akademik Šulović bio je veliki prijatelj valjevske Bolnice u kojoj je pre pet godina osnovana Škola porodiljstva, koja nosi njegovo ime.

Prilikom održavanja pete Škole porodiljstva u decembru prošle godine akademik Vojin Šulović je PR službi Zdravstvenog centra Valjevo rekao da je ponosan što Škola nosi njegovo ime, jer je znao da su tim gestom njegovi učenici želeli da mu odaju priznanje, što je za njega predstavljalo možda i najznačajnije među brojnim priznanjima koja je stekao tokom radnog veka i aktivnošću u različitim udruženjima širom zemlje i sveta.

Vojin Šulović je rođen 1923. godine u Kuršumliji, a 1951. godine diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu i specijalizirao ginekologiju i akušerstvo. Dopisni član Odeljenja medicinskih nauka SANU postao je 1978. godine, a za redovnog člana izabran 1988. godine. Bio je profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i direktor Ginekološko-akušerske klinike od 1973. do 1985. godine. Od 1987. do 1996. godine bio je predsednik Srpskog lekarskog društva, počasni predsednik od 1996. godine, a do 1987. godine bio je i predsednik Ginekološko-akušerske sekcije SLD.

Akademik Šulović je bio član Etičkog komiteta SLD, Udruženja ginekologa Jugoslavije, Jordanskog hirurškog društva, Saveza društva medicinskih nauka Rumunije, udruženja ginekologa i akušera Francuske i Poljske. Bavio se uredničkim radom u redakcijama međunarodnih časopisa. U SANU je obavljao funkciju predsednika Međuodeljenskog odbora za biologiju humane reprodukcije i predsednika Međuodeljenskog odbora za sidu. Dobitnik je brojnih nacionalnih i stranih priznanja uključujući francusku Legiju časti.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…