mladi.jpgDa li je Dan zaljubljenih pomodarstvo ili ne bila je tema večeri posvećene Svetom Trifunu. Istog dana praznuje se i Sveti Valentin koji na zapadu simbolizuje i obeležava se kao Dan zaljubljenih, a poslednjih godina sve je više prihvaćen i kod nas. Sveti Valjentin postojao je kao istorijska ličnost i on se u našem kalendaru spominje u novembru mesecu, ali ipak treba znati da je 14. februara dan posvećen Svetom Trifunu.

Legenda o sv.Valentinu kaže da je živeo u Rimu za vreme imperatora Klaudija II, cara koji je započeo i vodio mnoge ratne sukobe i bio prilično ozlojeđen što ima teškoća da skupi vojsku za svoje pohode. Za to je krivicu bacao na bračni i ljubavni život svojih potencijalnih legionara, te je zabranio sklapanje veridbi i brakova. Valentin koji je 269.N.E. bio sveštenik u Rimu, oglušio se o imperatorove naredbe, venčavao zaljubljene i zbog toga bio uhapšen, surovo mučen i ubijen baš na 14. februar. Legenda takođe kaže da se u tamnici zaljubio u lepu čuvarevu kćerku i da joj je na dan svog pogubljenja poslao ljubavnu poruku koju je završio rečima “od tvog Valentina”, a da je dobivši tu poruku do tada slepa devojka – progledala. Dva veka kasnije, 496. N.E. proglašen je za sveca i dugo je jedan od najpopularnijih praznika vezan baš za njegovo ime – Dan zaljubljenih.

Legenda o Sv.Trifunu kaže da je živeo u 3. veku i u početku se bavio svojim domaćinstvom i čuvanjem gusaka. Odan hrišćanstvu, legenda kaže da je imao čudesnu sposobnost izlečenja mnogih bolesti koje je molitvama lečio. Postoji priča da je izlečio i Gordu, kćerku rimskog cara Gordijana, koja je patila od neke duševne bolesti. Car ga je bogato nagradio ali je Trifun sve razdelio sirotinji. Za vreme vladavine rimskog cara Dacija, Trifun je pretrpeo strašno mučenje i na kraju umro.
Veče posvećeno Svetom Trifunu upotpunila je i izložba crteža na teme iz crkvenog života.

Poruka o današnjem danu nam je, ipak, poslata iz prastarih vremena i samo je, tokom vremena, pokrivana pričama, legendama i simbolima koji, ma koliko raznoliki, nisu uspeli pokriti osnovno zrno poruke, koja glasi: Ljubav je čudo.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…