vojska.jpgU sklopu obeležavanja Dana Vojske Srbije danas je u kasarni “Vojvoda Živojin Mišić” organizovan “Otvoreni dan”, pa je kapija kasarne bila otvorena tokom pre podneva za sve zainteresovane građane koji su želeli da vide naoružanje koje koriste jedinice, prikaz osposobljenosti dela jedinica, prostorije u kojima vojnici žive i rade, kao i spomen sobu.

Inače, Sretenje, 15. februar, Dan državnosti Republike Srbije od prošle godine obeležava se i kao Dan Vojske Srbije. Za taj praznik vezuju se dva izuzetno važna događaja – Prvi srpski ustanak i donošenje prvog srpskog Ustava.

U Orašcu je, 15. februara 1804. godine, počela borba za oslobođenje od petovekovne turske vlasti. Istog datuma,1835. godine, knez Miloš Obrenović proglasio je prvi srpski Ustav, koji je smatran za jedan od najliberalnijih i najmodernijih u Evropi tog vremena. Dakle, za praznik Vojske Srbije određen je datum koji simbolizuje početak stvaranja novovekovne srpske države i srpske vojske.
Namera je bila da se za dan Vojske Srbije odredi datum od kada imamo kontinuitet vojnog organizovanja u Srbiji, kao i da se ukaže na povezanost srpske države i srpske vojske.
Sretenje je ustanovljen kao Dan Vojske Srbije zato što su vojni uspesi u Prvom srpskom ustanku vodili ka stvaranju srpske vojske i države u XIX veku i zato što se u Prvom srpskom ustanku javljaju prvi organizovani oblici oružane sile buduće srpske države. Obeležavanje Sretenja i Dana Vojske objedinjuje identitete vojske i države, čime se obnavlja njihova najdublja povezanost u srpskoj državotvornoj tradiciji.

Današnja Vojska Srbije trenutno broji oko 27.000 pripadnika. Čine je Vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana, Kopnena vojska i novoformirana Komanda za obuku sa sedam teritorijalnih centara za osnovnu obuku i pet centara za stručno-specijalističku obuku vidova, rodova i službi. U sastavu Kopnene vojske je Rečna flotila, namenjena za obezbeđenje unutrašnjih plovnih puteva i pomoć civilnim vlastima u prirodnim katastrofama i elementarnim nepogodama. U zemlji, najveći stepen angažovanja imaju jedinice u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Vojska Srbije sarađuje sa više od 30 armija u svetu. Pripadnici Vojske Srbije učestvuju u međunarodnim mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija i trenutno se nalaze u tri misije u DR Kongo, Obali Slonovače i Liberiji.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…