Opstina zgrada 5.jpgČlanovi Privremenog organa usvojili su Strateški plan socijalne zaštite grada Valjeva, dokument koji jasno definiše način implementacije i decentralizaciju sistema socijalne zaštite na lokalnom nivou u skladu sa republičkim.

Usvajanje ovog dokumenta usledilo je nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji, aprila prošle godine, izmedju Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Vlade Republike Srbije i opštine Valjevo, u okviru projekta koji se sprovodi uz finansijsku podršku Odeljenja za medjunarodni razvoj Vlade Velike Britanije (DFID) i Ministarstva spoljnih poslova Norveške. Donošenjem Strateškog plana socijalne zaštite grada Valjeva stekli su se svi uslovi za razvijanje procesa planiranja socijalne politike kako bi sve socijalno ugrožene grupe imale podjednaku mogućnost da ostvare svoja prava, ali i da bi se smanjila diskriminacija, povećala efikasnost i kvalitet javnih usluga za socijalno ugrožene grupe u oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite i zapošljavanja. Proces planiranja socijalne politike obezbediće sveobuhvatnu i integrisanu akciju različitih socijalnih aktera i ustanova iz civilnog i javnog sektora uz aktivno učešće samih gradjana u realizaciji ovog projekta.
Članovi Privremenog organa jednoglasno su prihvatili i Memorandum o saradnji na realizaciji projekta „Izgradnja Gerontološkog centra u Valjevu” Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Vlade Republike Srbije. Realizacija ovog projekta od izuzetnog je značaja na prvom mestu za oko 25 odsto stanovništva starijeg od 60 godina Kolubarskog upravnog okruga, koji u ovom trenutku nemaju ovaj vid socijalne zaštite zbog nedostataka smeštajnih kapaciteta. Projektom je predvidjeno da se Gerontološki centar izgradi u MZ Gradac, a stvara mogućnosti za smeštaj 160 korisnika.
Na 25.-toj sednici Privremenog organa prihvaćena je i Odluka o prenosu prava korišćenja zemljišta Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike zbog izgradnje Gerontološkog centra u Valjevu. Jednoglasno su prihvaćene i: Odluka o izmeni i dopuni Odluke o organizovanju komunalne radne organizacije „Valjevo” kao javnog komunalnog preduzeća, kao i zaključak o davanju saglasnoti JP „Železnica Srbije” Beograd za izgradnju dela toplovoda.
Odloženo je razmatranje predloga Odluke o izmenama i dopunama Odluke o radnom vremenu preduzeća i ustanova koje pružaju usluge gradjanima. Govoreći o radu Privremenog organa u proteklom periodu, predsednik Željko Gavrić je istakao da je Privremeni organ samo u prošloj godini održao 23 sednice na kojim je razmatrano ukupno 371 pitanje. Poredjenja radi, naglasio je Gavrić, ne uzimajući u obzir 2006.-tu godinu zbog opstrukcije rada skupštine, u 2005. godini održano je 7 sednica Skupštine opštine Valjevo na kojima su razmatrane 164 tačke dnevnog reda, u 2004.-toj održano je takodje 7 sednica sa 93 tačke dnevnog reda, u 2003. održano je 6 sednica sa 138 tačaka dnevnog reda, u 2002. održano je 8 sednica sa 161 tačkom dnevnog reda, u 2001. godini lokalni parlament je zasedao 7 puta i razmatrao ukupno 167 pitanja, dok je 2000. godine SO Valjevo imala 8 sednica sa 170 tačaka dnevnog reda. Ovi podaci dovoljno govore o radu Privremenog organa, a na gradjanima Valjeva je da o tome sude, naglasio je predsednik Privremenog organa Željko Gavrić.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…