infakt__frame.jpg>>>1455. – Umro je italijanski vajar, zlatar i slikar Lorenco Giberti, koji je izradio čuvena vrata na krstionici katedrale u Firenci.

>>>1640. – Portugalija je posle ustanka kojim je zbačena španska vlast ponovo stekla nezavisnost.

>>>1761. – Rodjena je Mari Tiso, koja se proslavila praveći voštane maske ličnosti pogubljenih u Francuskoj revoluciji, a u Velikoj Britaniji je 1802. postavila stalnu izložbu voštanih figura svojih savremenika [danas Muzej Madam Tiso].

>>>1821. – Dominikanska Republika, koja obuhvata dve trećine istočnog dela karipskog ostrva Haiti, tada poznatog kao Hispanjola, proglasila je nezavisnost od Španije.

>>>1822. – Osnivač brazilskog carstva Dom Pedro krunisan je za prvog cara Brazila pod imenom Pedro I.

>>>1825. – Umro je ruski car Aleksandar I Romanov, koji je tokom vladavine [1801-1825.] proširio teritoriju Rusije.

>>>1906. – U Parizu je otvoren bioskop “Omnija Pate”, prva dvorana u svetu namenski izgradjena za prikazivanje filmova.

>>>1918. – Odlukom danskog parlamenta Island je stekao nezavisnost.

>>>1918. – Provincija Transilvanija, ranije u sastavu Madjarske, odnosno Austro-Ugarske, ujedinila se sa Rumunijom.

>>>1918. – U Beogradu je proglašena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, s princem Aleksandrom I Karadjordjevićem kao regentom i Beogradom kao prestonicom.

>>>1925. – U Lokarnu u Švajcarskoj potpisani su sporazumi izmedju evropskih država o garanciji mira i nepovredivosti granica.

>>>1934. – U Lenjingradu je ubijen Sergej Kirov, blizak Staljinov saradnik, član Politbiroa i sekretar Centralnog komiteta sovjetske Komunističke partije. Atentat na Kirova bio je Staljinu povod da otpočne sa žestokim obračunima sa protivnicima.

>>>1936. – Umro je italijanski pisac Luidji Pirandelo, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1934, jedan od najznačajnijih dramskih pisaca 20. veka, koji je otvorio nove puteve moderne dramaturgije.

>>>1971. – U Karadjordjevu je na sednici Predsedništva Saveza komunista Jugoslavije smenjen deo rukovodstva Saveza komunista Hrvatske – nosilaca politike tzv. masovnog pokreta.

>>>1973. – Umro je izraelski državnik David Ben Gurion, vodja borbe za stvaranje države Izrael i njen prvi premijer 1948-1953. i ponovo 1955-1963.

>>>1981. – U najvećoj nesreći u istoriji jugoslovenskog vazduhoplovstva, avion “DC-9 super 80” ljubljanskog “Inex-adria avioprometa” udario je u planinu u blizini Ajačija na Korzici. Poginulo je svih 178 putnika i članova posade.

>>>1988. – Benazir Buto je postala premijer Pakistana, kao prva žena na čelu jedne islamske zemlje.

>>>1989. – Mihail Gorbačov je kao prvi sovjetski lider posetio Vatikan i dogovorio se s papom Jovanom Pavlom II o uspostavljanju diplomatskih odnosa S S S R i Vatikana.

>>>1991. – Na referendumu u sovjetskoj republici Ukrajini nadmoćna većina birača izjasnila se za nezavisnost od S S S R-a.

>>>2000. – Lider Partije nacionalne akcije Vinsent Foks inaugurisan je za predsednika Meksika, čime je okončan 71 godinu dug period vladavine Institucionalne revolucionarne partije. To je bio prvi poraz te partije od 1929.

>>>2001. – U dva napada palestinskih bombaša samoubica u Jerusalemu poginulo je 10 Izraelaca, a u eksploziji autobusa u Haifi ubijeno je 30. U tim napadima ranjeno je preko 200 ljudi.

>>>2001. – Japanski kraljevski par, princeza Masako i prestolonaslednik princ Naruhito dobili su, nakon osam godina braka, prvo dete, kćerku Aiko.

>>>2002. – Za predsednika Slovenije izabran je dotadašnji premijer u više mandata Janez Drnovšek.

>>>2004. – Holandski princ Bernard, otac kraljice Beatrise, umro je u 94. godini u Utrehtu. Bernard de Lip-Bisterfeld rodjen je u Nemačkoj, a kralj Holandije postao je 7. januara 1937. godine, kada je oženio tadašnju holandsku kraljicu Julijanu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Pomeranje programa Tešnjarskih večeri zbog kiše

Usled najavljene kiše, peti dan Tešnjarskih večeri će se održati sa promenom lokacije za p…