infakt__frame.jpg>>>439 – Vandali, predvođeni kraljem Genserikom, osvojili suKartaginu, koja je postala glavni grad vandalske države u Africi.

>>>1321 – Umro je srpski kralj Stefan Milutin Nemanjić. Tokomnjegove vladavine od 1282.

>>>1507 – Rođen je španski vojskovođa Fernando Alvares de Toledo[Alvarez], vojvoda od Albe.

>>>1814 – Prvi parni ratni brod “Fulton”, koji je konstruisao RobertFulton, porinut je u njujorškoj luci.

>>>1881 – U Japanu je osnovana prva nacionalna politička stranka[Jiyuto].

>>>1888 – U Carigradu je potpisana Konvencija o Sueckom kanalu,prema kojoj “kanal treba da bude slobodan i otvoren, za vreme rata i u vreme mira, za sve trgovačke i ratne brodove bez razlike na zastavu”.

>>>1889 – Umro je ruski pisac, književni kritičar i revolucionar Nikolaj Gavrilovič Černiševski. Njegovo političko delovanje u carskoj Rusiji prekinuto je progonstvom u Sibir [1864].

>>>1897 – Rođen je nemački nacistički političar Jozef Gebels[Joseph Goebbels], ministar prosvete i propagande nacističke Nemačke [1933-45], jedan od inspiratora antisemitskog terora. Iz straha pred odgovornošću za nacističke zločine, izvršio je samoubistvo sa celom svojom porodicom u poslednjim časovima pred pad Berlina u Drugom svetskom ratu.

>>>1910 – Rođen je engleski filozof Džuls Alfred Ejer , čija se knjiga “Jezik, istina i logika” smatra manifestom logičkog pozitivizma [“Zasnivanje empirijskog znanja”, “Problem saznanja”, “Pojam osobe”].

>>>1911 – Umro je Džozef Pulicer [Joseph Pulitzer], američkinovinski magnat, jedan od začetnika “žute štampe”, iz čije se fondacije svake godine dodeljuje “Pulicerova nagrada” za novinarstvo, karikaturu, američku istoriju, poeziju, dramu, roman i muziku.

>>>1918 – Hrvatski sabor je posle raspada Austro-Ugarske u Prvomsvetskom ratu proglasio raskid državno-pravnog odnosa sa Habsburškom monarhijom i proglasio pristupanje Hrvatske Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

>>>1923 – Turska je proglašena republikom, a general Mustafa Kemal [od 1930. Kemal Ataturk] postao je prvi predsednik.

>>>1929 – Krah Njujorške berze, poznat kao “crni utorak”, označioje početak velike krize koja je uzdrmala temelje američke privrede, a kasnije se proširila na ceo svet. Industrijska proizvodnja je pala u razvijenim zemljama na nivo s početka veka, a bez posla je ostalo 26 miliona ljudi.

>>>1950 – Umro je švedski kralj Gustav V [Gustaf], koji je tokom vladavine od 1907. osigurao neutralni status Švedske u oba svetska rata.

>>>1956 – Dva dana uoči francusko-britanskog napada na Egipat,izraelska vojska napala je poluostrvo Sinaj.

>>>1964 – Ujedinjena Republika Tanganjika, Zanzibar i Pembapromenila je naziv u Tanzanija.

>>>1996 – U Beču je održana aukcija oko 8.000 slika, skulptura iostalih umetničkih dela koja su od austrijskih Jevreja u Drugom svetskom ratu oteli austrijski i nemački nacisti. Prihod je dodeljen ljudima koji su preživeli holokaust.

>>>1998 – Komisija za istinu Južne Afrike predala je izveštajpredsedniku Nelsonu Mendeli u kojem su bivši predsednik Bota [Botha], Mendelina bivša supruga Vini , Butelezi i Afrički nacionalni kongres optuženi za kršenje ljudskih prava.

>>>1998 – Veteran američke astronautike Džon Glen je u 77. godini spejs šatlom “Diskaveri” ponovo poleteo u kosmos, 36 godina posle svoje prve kosmičke misije.

>>>1999 – Iranski predsednik Muhamed Katami završio je posetuParizu, prvu od 1979. godine, tokom koje je apelovao na globalnu toleranciju i bolje povezivanje sa Zapadom.

>>>2000 – Više od 30.000 ljudi demonstriralo je protiv neonacista unemačkom gradu Dizeldorfu.

2001 – Japan je usvojio kontroverzni zakon koji dozvoljavajapanskim oružanim snagama, prvi put posle Drugog svetskog rata, da budu angažovane u inostranstvu kao podrška američkim napadima u Avganistanu.

>>>2001 – Pod pritiskom pakistanskog predsednika, zatvoreno je 12pripadnika Islamskog militarističkog pokreta radi istrage o oružanom napadu na jednu hrišćansku crkvu, u kojem je ubijeno 16 osoba.

>>>2002 – U požaru koji je zahvatio petospratni Međunarodnitrgovinski centar u južno-vijetnamskom gradu Ho Ši Min, poginulo je 61, a povređeno preko 100 ljudi. To je bio najveći požar u tom gradu u poslednjih 27 godina.

>>>2003 – U Tokiju [Japan] je osuđen na smrt vešanjem doktorTomomas Nakagava [41], jedan od vođa japanskog kulta Strašnog suda, koji je 1995. učestvovao u napadu smrtonosnim nervnim gasom na tokijsku podzemnu železnicu kada je umrlo 12 ljudi.

>>>2003 – U 83. godini umro je italijanski tenor Franko Koreli jedan od najpopularnijih operskih pevača 20. veka. koji je nastupao u vodećim svetskim kućamna, od milanske Skale do Metropoliten opere u Njujorku.

>>>2004 – Lideri Evropske unije potpisali su u Rimu evropski ustav,a 25 zemalja članica EU imaju rok od dve godine za njegovu ratifikaciju. 2004 – Arapska televizija Al Džazira emitovala je video snimak ukojem je vođa Al Kaide, Osama Bin Laden, prvi put javno priznao da stoji iza terorističkih napada u SAD, 11. septembra 2001.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…