infakt__frame.jpgTradicionalna memorijalna atletska trka u čast generala Svetomira Djukića, osnivača Srpskog olimpijskog pokreta održaće se sutra na stazi od Platana do Jovanja i nazad do Platana. Ovu stazu je daleke 1906. godine, General Djukić kao mladi oficir u Valjevu, organizovao kao prvu pešačku trku na toj stazi i taj sportski dogadjaj smatra se začetkom srpskog olimpizma.

General Svetomir Djukic rodjen je 29. maja 1882. godine u Razani, u blizini Kosjerica. Osnovnu skolu zavrsio je u Valjevu. Sa 16 godina upisao se na Vojnu akademiju, sa 18 postao potporucnik i stupio u vojnu sluzbu u kojoj je ostao 40 godina. Učestvovao je u Prvom i Drugom balkanskom ratu. Penzionisan je 1940. godine u činu divizijskog generala. Drugi svetski rat zatekao ga je u Beogradu. Vreme od 1945. godine proveo je u emigraciji. Umro je 1960 godine u Duizburgu (Nemacka). Bio je jedan od osnivača Srpskog olimpijskog kluba i član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) do 1948. godine. Kada je osnovan Jugoslovenski olimpijski odbor (Komitet) 1919. godine izabran je za potpredsednika.

Kako je jedan deo svog zivotnog veka proveo u Valjevu, gde je bio organizator mnogih sportskih dogadjanja,organizovanjem ove trke Valjevo cuva secanje na ovog izuzetnog coveka.

Privremeni organ opštine Valjevo doneo je i odluku o podizanju spomen obeležja divizijskom generalu Svetomiru Đukiću. Opština Valjevo će biti investitor podizanja spomen obeležja. Podizanje će otpočeti u 2007. godini, a za ovu namenu je iz opštinskog budžeta predviđeno milion dinara.

U trci će učestvovati pripadnici Vojske, MUP-a i atletičari i atletičarke u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Kao uvodne trke održaće se takmičenje valjevskih osnovaca na stazi dužine 800 metara. Memorijalna trka „General Djukić“, inače, zvanična je gradska sportska manifestacija.

Kada je pobedio u prvoj atletskoj trci u Srbiji, Svetomir Djukić je stazu od Platana do Jovanje i nazad pretrčao za 52 minuta. Prošlogodišnji pobednik memorijala Goran Stojiljković je imao pobedničko vreme od 32 minuta. Staza je inače duga 10,5 kilometara.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…