infakt__frame.jpg>>>1493. – Španski moreplovac italijanskog porekla Kristofor Kolumbo isplovio je iz luke Kadis na drugo putovanje u Novi svet.

>>>1513. – Španski istraživac Vasko Nunjes de Balboa prešao je Panamski zemljouz i postao prvi Evropljanin koji je video Tihi okean.

>>>1555. – Mirom u Augsburgu nemacke luteranske zemlje [protestanti] izjednacene su u pravima sa rimokatolickim državama.

>>>1744. – Roden je pruski kralj Fridrih Vilhelm II, koji je tokom vladavine sprovodio politiku teritorijalnog širenja zemlje.

>>>1823. – Srpskom piscu i jezickom reformatoru Vuku Karadžicu dodeljen je pocasni doktorat Univerziteta u Jeni.

>>>1849. – Umro je austrijski kapelnik i kompozitor Johan Štraus Stariji, otac popularnih beckih kompozitora Johana Mladeg, Jozefa Eduarda, najzaslužniji za veliku rasprostranjenost beckog lakog valcera pocetkom 19. veka.

>>>1866. – Roden je americki biolog i geneticar Tomas Hant Morgan, osnivac genetike, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1933. za otkrice funkcije hromozoma u prenošenju naslednih svojstava. Izradio je prve mape položaja gena u hromozomima i smatra se glavnim predstavnikom hromozomne teorije nasleda.

>>>1896. – Roden je italijanski državnik Alesandro Pertini, predsednik Italije od 1978. do 1985, najpopularniji italijanski politicar posle Drugog svetskog rata.

>>>1897. – Rodjen je americki pisac Vilijam Fokner, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1949.

>>>1897. – Roden je srpski pisac Aleksandar Vuco, rodonacelnik moderne poezije za decu u srpskoj literaturi. Izmedu dva svetska rata pripadao je pokretu nadrealista.

>>>1906. – Roden je ruski kompozitor Dmitrij Dmitrijevic Šostakovic, clan Srpske akademije nauka i umetnosti, cije kompozicije su cvrsto povezane sa ruskom muzickom prošlošcu kojom se inspirisao.

>>>1932. – Španskoj pokrajini Kataloniji data je autonomija.

>>>1940. – U okupiranoj Norveškoj Nemci su u Drugom svetskom ratu ustolicili marionetsku vladu vode norveških fašista Vidkuna Kvislinga, cije je ime postalo sinonim izdajstva i saradnje sa nacistickim okupatorima širom Evrope. Kvisling je 1945. kao izdajnik osuden na smrt i streljan.

>>>1942. – U Bosanskom Petrovcu u Drugom svetskom ratu je održan prvi kongres lekara partizana i sanitetskih radnika Jugoslavije, sa kojeg je upucen poziv lekarima i studentima medicine da se prikljuce borbi protiv okupatora.

>>>1943. – Crvena armija je u Drugom svetskom ratu oslobodila Smolensk, jedno od poslednjih znacajnih uporišta nemackih nacistickih snaga na teritoriji S S S R.

>>>1956. – U upotrebu je pušten prvi transatlantski telefonski kabl, postavljen izmedu Obena u Škotskoj i Njufaundlenda u Kanadi.

>>>1959. – Na cejlonskog premijera Solomona Bandaranaikea u Kolombu je izvršio atentat jedan budisticki kaluder. Predsednik cejlonske vlade je dan kasnije podlegao povredama.

>>>1963. – Vojska je u Dominikanskoj Republici oborila liberalnu vladu Huana Boša, formiranu sedam meseci ranije.

>>>1970. – Umro je nemacki pisac Erih Marija Remark, koji je romanom “Na zapadu ništa novo” pokazao besmisao ljudske klanice u Prvom svetskom ratu. Emigrirao je 1932. u Švajcarsku, a zatim u SAD i postao americki državljanin.

>>>1972. – Premijer Kakuei Tanaka doputovao je u Peking kao prvi šef vlade Japana koji je stupio na tle Kine posle Drugog svetskog rata.

>>>1973. – Americki vasionski brod “Skajlab 2” spustio se u Pacifik sa tri clana posade, koji su proveli 59 dana u orbiti oko Zemlje.

>>>1978. – Americki putnicki avion “Boing 727” sudario se iznad San Dijega s malim avionom i u nesreci je poginuo 137 putnika i clanova posade i 14 ljudi na zemlji.

>>>1991. – Savet bezbednosti UN jednoglasno je naložio embargo na oružje svim stranama u ratu u Jugoslaviji. Ubrzo je rezolucija pretvorena u farsu, jer su mnoge zemlje kršile embargo, cak i one koje su ga kontrolisale, omogucavajuci slanje velikih kolicina oružja Hrvatskoj i bosanskim muslimanima, kasnije i Šiptarima sa Kosova i Metohije.

>>>1992. – Moskva i Vašington odbacili su jedan od poslednjih ostataka Hladnog rata, dozvolivši slobodu putovanja ruskim i americkim novinarima i poslovnim ljudima koji rade u Rusiji, odnosno u SAD.

>>>1994. – Švajcarci su na referendumu odobrili plan vlade o donošenju zakona protiv rasizma.

>>>1997. – Britanski supersonicni automobil postavio je u Nevadi novi svetski brzinski rekord na tlu od 1.142 kilometra na cas.

>>>2000. – Pometeni izbornim porazom jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševica, visoki funkcioneri odlazeceg režima zatražili su od Demokratske opozicije Srbije, ciji je kandidat Vojislav Koštunica nadmocno dobio izbore dan ranije, da pristane na drugi krug predsednickih izbora.

>>>2001. – Haškom tribunalu predao se bivši komandant armije bosanskih muslimana u Bosni i Hercegovini Sefer Halilovic, optužen za masakr više od 60 bosanskih Hrvata civila u seprembru 1993.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…