is_petnica.jpgPoslednjeg dana avgusta, u Petnici je završen ciklus letnjih seminara. Kroz 20 dvonedeljnih naučnih kampova, od kojih je jedan bio za učenike osnovnih škola i jedan međunarodni, prošlo je blizu 500 odabranih polaznika, više od 150 studenata, mlađih saradnika petničkih obrazovnih programa i 125 stručnih saradnika iz eminentnih obrazovnih i naučnih institucija iz zemlje i inostranstva.

Srđan Nikolovski, učenik III razreda Medicinske škole u Pančevu, na letnjem seminaru psihologije istraživao je Uticaj konteksta grupe na ocenjivanje. Kontekst grupe na ocenjivanje do sada nije istraživan. Pretpostavka je bila da kontekst grupe utiče na ocenu i to na sledeći način: u lošijoj grupi srednje dobro rešen test će biti ocenjen boljom ocenom od one za koju je rešen i obrnuto. U testu su učestvovali studenti I godine Učiteljskog fakulteta u Beogradu, a istraživanje je potvrdilo polaznu pretpostavku da postoji uticaj konteksta grupe na ocenu svakog pojedinca iz grupe.

Jelena Marković iz Kačareva, učenica II razreda Matematičke gimnazije i polaznica programa fizike u IS Petnica, radila je rad na temu Samoorganizovana kritičnost u otvorenom sistemu saobraćaja. Samoorganizovana kritičnost je pojava koja karakteriše mnoge složene sisteme u prirodi, kao npr. širenje epidemija, šumskih požara, pojava zemljotresa… Uočena je i u saobračaju tako što su vršena merenja broja vozila u nizu koja se kreću zajedno kao grupa. Jelena radi kompjutersku simulaciju ovog modela, što bi moglo naći i praktičnu primenu u poboljšanju saobraćaja (npr. da se definiše šta najviše doprinosi zastojima).

Nevena Andrić, maturant I kragujevačke gimnazije i Marko Perišić, maturant Tehničke škole iz Obrenovca, na letnjem seminaru geologije, radili su projekat pod nazivom Petrografske karakteristike stena područja Žeželja (brdo jugoistočno od Kragujevca, 486 m nv). Ranije se smatralo da ovo područje pripada srpsko-makedonskoj masi. Nevena i Marko su radili mikro- i makro- petrografske analize stena ovog područja i uočili su razlike između tih uzoraka i onoga što bi po literaturi trebala biti srpsko-makedonska masa. Na osnovu urađenih analiza i literaturnih podataka izvršili su rekonstrukciju pomenutog geološkog terena.

Jovana Milić, iz Petrovca na Mlavi, maturant Požarevačke gimnazije i Dušan Kolarski, maturant Smederevske gimnazije radili su projekat Ispitivanje uticaja ultrazvuka na evoluciju Brigs-Rošev oscilatorne reakcije (npr. disanje je jedna oscilatorna reakcija). Jovana i Dušan su upotrebili veštački proizvedenu oscilatornu reakciju da bi simulirali jedan biohemijski proces i ispitali njegove karakteristike, kao i ponašanje pod dejstvom ultrazvuka. Kao rezultat ovog istraživanja uočena je nova priroda dejstva ultrazvuka, kao fizičkog sistema, na jedan hemijski sistem.

Stefan Vukanić, učenik II razreda Tehničke škole iz Obrenovca i polaznik petničkog programa elektornike, radio je projekat Kontrola motora koji se napaja jednosmernom strujom. Suština projekta je precizna kontrola brzine okretanja i pomeraja tog motora. To je kontrolisanje motora uz pomoć mikrokontrolera, koji diktira brzinu motora i pomeraj. Primena ovog sistema nalazi se u robotici. Inače, projekat je veoma zahtevan i traži mnogo rada.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…