infakt__frame.jpgKrajem avgusta u Novom Sadu, na gradskom kupalištu Štrand, održan je šesti po redu Etnofestival hrane i muzike Vojvodine, čiji je glavni moto bio “” bogatstvo različitosti””, a na kom je Udruženje domaćina Valjevo nastupalo po prvi put. Posebno je značajno to da su Domaćini bili jedni od retkih učesnika van Vojvodine, a organizator manifestacije (Američka fondacija za razvoj-ADF) je birao najbolje. Bilo je prisutno oko 2000 učesnika koji su prezentovali svoje rukotvorine i stare zanate, ali i kulinarske specijalitete na oko 100 izložbenih štandova.

Udruženja domaćina Valjevo je nastupalo sa Gljivarskim društvom i Društvom za proučavanje lekovitog bilja i zajedno su imali zadatak da sa jedne strane ispromovišu seoski turizam valjevskog kraja, ali i predstojeću manifestaciju “” Dani gljiva na valjevskim planinama”” koja se održava prvog vikenda oktobra na Divčibarima. Takođe , priliku su iskoristili i za prodaju sopstvenih proizvoda: praktične brošure o gljivama i lekovitom bilju kao i domaću rakiju biljaricu.

Udruženje domaćina Valjevo je nevladina, neprofitna organizacija, osnovana 05. maja 2005.godine sa glavnim ciljem poboljšanja življena na selu uz pomoć razvoja seoskog turizma što će uticati na povratak mladih na selo. U okviru Udruženja se nalaze 24 registrovana domaćinstva u 17 sela sa preko 100 ležaja, koja se bave pružanjem usluga smeštaja i ishrane u seoskom turizmu. U okviru Udruženja se radi dosta na njihovoj edukaciji, ali i na daljem animiranju seoskih domaćina za bavljenje ovom delatnošću. Takođe, veliki zadatak Udruženja jeste učestvovanje na raznim manifestacijama i sajmovima radi promovisanja seoskog turizma, kao i štampanje propagandnog materijala i nastupi u medijima, ali i članstvo u Savetodavnom odboru za ruralni razvoj pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede..

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…