infakt__frame.jpgNacionalna služba za zapošljavanje će do kraja jula realizovati ogledni program “Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih Roma” u koji je uključeno 200 nezaposlenih Roma, među kojima je najviše žena. Cilj ovog programa, koji se sprovodi u Valjevu, ali i u još 10 gradova je povećanje opšteobrazovnog nivoa odraslih Roma, starosti od 15 do 35 godina.

Sticanje osnovnog obrazovanja i veština obavljanja određenih poslova, sticanje uslova za nastavak školovanja i integracija Roma u socijalni, ekonomski, politički i kulturni život zajednice takođe su ciljevi ovog programa. Ovaj ogledni program sprovodi se od školske 2006/2007. godine, traje najmanje jednu školsku godinu, a na kraju završenog sedmog razreda.
U nekoliko škola u Srbiji završene su ili su u toku obuke u okviru funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih Roma za pomoćnike frizera, keramičara i molera, za izrađivače odeće, rukovodioce viljuškarom, jednostavne zidarske poslove i pomoćnike u trgovini.

Obuke se izvode svakodnevno po pet časova i ukupno je predviđeno 240 časova. Filijala zapošljavanja u Valjevu svakom kandidatu plaća prevoz, potrebne udžbenike i osigurani su u slučaju povede tokom izvođenja obuke.
Ovaj program realizuje se na osnovu Sporazuma o saradnji Nacionalne službe za zapošljavanje, Ministarstva prosvete, Instituta za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Službe za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…