infakt__frame.jpgU okviru projekta Ministarstva zdravlja “Razvoj zdravstva Srbije”, finansiranog kreditom Svetske banke, počela je priprema implementacije bolničkog informacionog sistema, koji je u petak prezentovan medicinarima valjevske bolnice. Izrada softvera je počela u kraljevačkoj bolnici, dok će razvoj i njegovo prilagođavanje specijalističkim službama biti nastavljeno sinhronizovano u Kraljevu i Valjevu, kako bi bio izrađen model za sve bolnice u Srbiji.

Softver će biti vlasništvo Ministarstva zdravlja i moći će da se implementira u ostale zdravstvene centre i opšte bolnice. Bolnički informacioni sistem će obezbediti niz funkcionalnosti, a to su registracija pacijenata, prijemi i otpusti, elektronski karton pacijenata, pokrivanje dijagnostike, laboratorije, apoteke, pružiti podršku upravljanju i obezbediti vezu sa drugim informacionim sistemima, Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje (generisanje elektronske fakture direktno iz softvera i vezu sa bazom osiguranika) i Centralnim informacionim servisom (resursna baza zaposlenih u zdravstvu i medicinske opreme). Ključni problemi i otvorena pitanja za održivost ove komponente su prilagođavanje zakonske regulative potrebama informacionog sistema, obezbeđivanje zajedničkih šifarnika za zdravstveni sektor, ojačavanje IT (informacione tehnologije) kadrova u zdravstvenim ustanovama i obezbeđivanje spoljne IT podrške zdravstvenim ustanovama, kao i obezbeđivanje kvalitetnijih komunikacionih veza-interneta i stalna IT edukacija.

U valjevskom Zdravstvenom centru sada sledi prilagođavanje inicijalnog softvera potrebama valjevske bolnice i njenih specijalističkih odeljenja, nakon čega će zahtevi biti implementirani u softver. Isporuka nove prilagođene verzije softvera očekuje se krajem avgusta, a rok za završetak kompletnog posla je 31. decembar ove godine, kada se završava i realizacija projekta “Razvoj zdravstva Srbije”.

Ovim Projektom će biti definisan nacionalni standard za bolnički softver, koji će biti usaglašen sa evropskim i svetskim standardima i inicijativama. Nacionalni standard treba da definiše minimalni set podataka elektronskog kartona pacijenta, formate za razmenu podataka različitih informacionih sistema, da obezbedi interoperabilnost i naravno, sigurnost i zaštitu privatnosti podataka pacijenata. Rezultati ovog Projekta treba da budu podloga za efikasnije, kvalitetnije i dostupnije zdravstvo za pacijente, a istovremeno da obezbedi kvalitetne informacije za donošenje upravljačkih odluka, počev od Ministarstva zdravlja, RZZO, zdravstvenih ustanova, instituta za javno zdravlje, do menađžmenta bolnica, kao i interoperabilnost integrisanog informacionog sistema zdravstva Srbije.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…