infakt__frame.jpg>>>1822 – Umro je nemački pisac i kompozitor Ernst Hofman, dirigent i režiser hamburške opere. Prema njegovim novelama Žak Ofenbah komponovao je operu “Hofmanove priče”.

>>>1847 – Oslobodjeni crni robovi iz Amerike, osnivači Liberije, proglasili su ovu afričku državu nezavisnom republikom, a na isti dan 1862. godine Liberiju su priznale i SAD.

>>>1867 – Amerikanac Lisjen Smit iz Ohaja patentirao je bodljikavu žicu.

>>>1872 – Jezuiti su izbačeni iz Nemačke, 99 godina nakon što je papa Klement XIV ukinuo ovaj rimokatolički red.

>>>1876 – U bici kod Litl Big Horna indijansko pleme Sijuks je pod komandom poglavice “Ludog Konja” pobedilo jedinicu Sedme konjičke divizije generala Džordža Armstronga Kastera. Kaster je poginuo zajedno sa svim vojnicima [264] te jedinice.

>>>1900 – Rodjen je britanski admiral Luj Mauntbetn. Bio je prvi lord Admiraliteta [1954] i poslednji vicekralj Indije [1947-48].

>>>1903 – Rodjen je engleski pisac Erik Artur Bler, poznat kao Džordž Orvel, autor romana “1984” i “Životinjska farma”.

>>>1920 – U Vukovaru je završen Drugi kongres Socijalističke radničke partije Jugoslavije, koji je usvojio novi program i statut i izmenio naziv partije u Komunistička partija Jugoslavije.

>>>1925 – U Užice je stigao prvi voz, popularno nazvan “ćira”. Prestao je da saobraća 1974, kada je ukinuta pruga uskog koloseka.

>>>1938 – Daglas Hajd je inaugurisan za prvog predsednika Irske Republike.

>>>1942 – Britansko ratno vazduhoplovstvo je u Drugom svetskom ratu zasulo bombama nemački grad Bremen, važnu pomorsku i podmorničku luku.

>>>1950 – Napadom severnokorejskih trupa na Republiku Koreju [Južnu Koreju] počeo je Korejski rat.

>>>1959 – S S SR je predložio uspostavljanje denuklearizovane zone na Balkanskom poluostrvu i u Jadranskom moru.

>>>1963 – Premijer južne kongoanske provincije Katange Moiz Čombe primoran je da podnese ostavku.

>>>1966 – Jugoslavija i Vatikan su obnovili diplomatske odnose.

>>>1975 – Premijer Indije Indira Gandi proglasila je vanredno stanje da bi zaustavila kampanju za njeno povlačenje sa vlasti. Uhapšeni su lideri opozicije, sindikata i intelektualci.

>>>1975 – Mozambik je nakon 477 godina stekao nezavisnost od Portugalije, a prvi predsednik postao je Samora Mašel, lider Fronta za oslobodjenje Mozambika.

>>>1988 – U Luksemburgu je potpisana Deklaracija o uspostavljanju zvaničnih odnosa Evropske zajednice i SEV [Savet za uzajamnu ekonomsku pomoć].

>>>1991 – Poslednje sovjetske jedinice napustile su Čehoslovačku, 23 godine nakon vojne intervencije Varšavskog pakta kojom je prekinuta reformistička politika Aleksandra Dubčeka.

>>>1991 – Slovenija i Hrvatska proglasile su nezavisnost od jugoslovenske federacije. To je pojačalo napetost unutar federalne države, koja je u narednim mesecima eskalirala u rat u Hrvatskoj i u Bosni.

>>>1993 – Kim Kembl postala je prva žena premijer Kanade.

>>>1995 – Šeik Hamad bin Kalifa Al Tani zbacio je državnim udarom sa vlasti svog oca šeika Kalifu, emira Katara.

>>>1996 – U eksploziji kamiona-bombe u stambenom naselju američke vojske kod grada Dahran u Saudijskoj Arabiji, poginulo je 19 Amerikanaca i ranjeno oko 400 osoba različite nacionalnosti. Za napad su optuženi pripadnici saudijske militarističke grupe Hezbolaha.

>>>1997 – Umro je francuski okeanograf Žak Iv Kusto. Konstruisao je ronilački aparat vodena pluća [aljualung] i filmsku kameru za podvodno snimanje. Dobitnik je tri Oskara, a za film “Svet tišine”, koji je snimio s francuskim režiserom Lujom Malom, dobio je na festivalu u Kanu 1956. “Zlatnu palmu”.

>>>1999 – SAD su ponudile nagradu od pet miliona dolara za informacije koje bi omogućile hapšenje ratnih lidera bosanskih Srba i predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, optuženih za ratne zločine.

>>>2001 – U Albaniji je vladajuća Socijalistička partija proglasila pobedu na parlamentarnim izborima, uprkos neredima koji su za posledicu imali zatvaranje 15 izbornih jedinica.

>>>2001 – Indonežanski predsednik Abdurahman Vahid doputovao je u zvaničnu posetu Australiji, prvu u poslednjih 26 godina, čime je započeta nova era u odnosima dveju zemalja.

>>>2003 – SAD su zamrzle finansijsku imovinu 55 bivših iračkih zvaničnika, uključujući i Sadama Huseina.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…