sumski pejzaz.jpgU cilju postizanja boljeg gazdovanja nad šumama od novembra meseca otpočela je i sertifikacija šuma, a ovim procesom će se omogućiti unapređeno upravljanje šumama i omogućiti korišcenje priznatih standarda u preradi drveta.

Proizvodi od drveta koji imaju sertifikat lakše se mogu prodati na svetskom tržistu. Međunarodne organizacije izradile su standarde i programe koje treba zadovoljiti u cilju promovisanja ekološki odgovornog, ekonomski održivog i društveno korisnog gazdovanja šumama u svetu u skladu sa načelom odgovornog šumarstva.

Srbija šume uradile su i Strategiju daljeg sertifikovanja državnih šuma i u drugoj polovini ove godine procesom sertifikacije biće obuhvaćeno još šest gazdinstava, ali će u pripremu biti uključeno i preostalih 9 gazdinstava u nadležnosti JP Srbijašume. Opšte je prihvaćeno stanovište da se bogatstvom šuma i šumskim zemljištem mora upravljati tako da se poštuju sociološke, ekološke, ekonomske, kulturne i druge potrebe sadašnjih i budućih generacija.

Međunarodno tržište zahteva sertifikovanu robu, a proces sertifikacije šuma je dugotrajan proces.

Sertifikacija je jedinstvena u svetu i bazira se na 9 principa i 54 kriterijuma. Data je i inicijativa da se napravi Nacionalni standard za sertifikaciju prilagođen lokalnim uslovima.
Sertifikaciona komisija na području Šumskog gazdinstva Boranja boraviće do petka nakon čega će usladiti konačan izveštaj i ocena.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…