infakt__frame.jpgRaširenost problema zloupotrebe psihoaktivnih supstanci prisutna je i u Kolubarskom okrugu. To u svakom slučaju iziskuje organizaciju lečenja i potrebu prevencije što će sadržati i lokalna strategija za bezbednost grada koja je u izradi. Strateški plan obuhvata period od pet godina, za usvajanje bi trebalo da bude pripremljen do jeseni ove godine, a sa planiranim aktivnostima bi trebalo započeti od januara 2008. godine.

Narkomanija, ili kako se stručno kaže zloupotreba psihoaktivnih supstanci, u Valjevu poprima alarmantne dimenzije pokazuju istraživanja. Prema podacima Policijske uprave u 2005. godini učinjeno je 37 krivičnih dela nedozvoljene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga, dok je Okružni sud evidentirao 54 takva dela. Podaci Psihijatrijske službe Zdravstvenog centra pokazuju da je 51 osoba 2005. godine zatražila pomoć zbog zavisnosti od psihoaktivnih supstanci, što je za skoro 50 odsto više nego u 2004. godini.
Policijska uprava Valjevo je u prva četiri meseca ove godine za učinjena krivična dela iz oblasti neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga podnela 23 prijave i to najviše u Valjevu i Lajkovcu. U februaru mesecu pripadnici PU Valjevo jednovremeno su zaplenili najveću količinu opojne droge heroin.

Prevenciju zavisnosti od droga treba posmatrati u kontekstu šire redukcije problema vezanih za droge na nivou populacije. Strategije uključuju ranu dijagnozu, identifikaciju i zbrinjavanje infektivnih bolesti, kao i drugih medicinskih i socijalnih problema, stabilizaciju i održavanje farmakoterapijom (za zavisnike od opijata), savetovanje, pristup odgovarajućim službama, omogućavanje socijalne integracije.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…