infakt__frame.jpgTrojica poljoprivrednika nagrađeni su juče u Novom Sadu plaketom „ZLATNI DUVANSKI LIST“, za rezultate ostvarene u 2006. godini u proizvodnji najkvalitetnijeg duvana. Pored plaketa, poljoprivrednici su nagrađeni i sedmodnevnim putovanjem u Krakov, gde će biti gosti poljskih uzgajivača duvana.

Kompanija Alajans Van Tabako (Alliance One Tobacco) je nagrade dodelila Dragiši Dimitrijeviću iz sela Lapotince, opština Bojnik, za najbolji kvalitet proizvedenog duvana tipa virdžinija, Naipu Selimiju, iz Velikog Trnovca, opština Bujanovac, za najbolji kvalitet u proizvodnji orijentalnih duvana i Rudolfu Harmatu, iz sela Tornjoš, opština Senta, za najbolji kvalitet duvana tipa berlej.

Plaketu „ZLATNI DUVANSKI LIST“ su dobitnicima uručili gospodin Skip Bornhuter (Skip Bornhuetter), novi generalni direktor DIN „Fabrika duvana“ a.d. Niš u sastavu Filip Moris Internešenela (Philip Morris International), profesor dr Janoš Berenji, naučni savetnik na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Bačkom Petrovcu i rukovodilac programa za unapređenje proizvodnje duvana i gospodin Dušan Cmiljić, generalni direktor Alajans Van Tabako u Srbiji.

Gospodin Bornhuter je rekao: „Uzgoj duvana je zahtevan posao u koji treba ulagati mnogo rada i vremena, ali kao što neki danas prisutni dokazuju svojim rezultatima, moguće je biti uspešan u tome“. Direktor DIN-a je istakao da je potreba za kvalitetnim duvanima u porastu, što posebno važi za orijentalne duvane.

Profesor dr Berenji je naglasio važnost primene dobrih poljoprivrednih praksi koje je na naše tržište uvela kompanija Alajans Van Tabako i istakao da je pre svega u interesu poljoprivrednika da te prakse slede i ostvare vrhunski kvalitet i visoke prinose, a kao rezultat toga i da imaju značajnu finansijsku korist.

Dušan Cmiljić je napomenuo da Srbija ima veliki potencijal za poljoprivrednu proizvodnju duvana i da je primarni cilj kompanije Alajans Van da ostane u Srbiji i radi na poboljšanju kvaliteta i prinosa, kako bismo postigli kapacitete za izvoz duvana. „Uspostavljanjem nagrade ZLATNI DUVANSKI LIST pokušavamo da dodatno motivišemo naše poljoprivrednike da rade još više i bolje.“, rekao je Cmiljić i dodao da pomoć kompanije neće izostati.

Nagrade koje ove godine prvi put uručuje kompanija Alajans Van Tabako predstavljaju svojevrsnu potvrdu odlične saradnje koju je ova kompanija ostvarila sa preko tri hiljade poljoprivrednih proizvođača, sa koliko je sarađivala od svog dolaska na tržište Srbije, 2004. godine.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…