is_petnica.jpgU IS Petnica u toku su prolećni seminari biologije, fizike i istorije i na njima se obrađuju i uče metode i osnovne tehnike istraživačkih procesa. Osnovni cilj seminara je priprema polaznika za rad na samostalnim projektima.
Prolećni seminar biologije posvećen je obradi odbranih poglavlja u oblasti genetike i evolucione biologije. Posebno interesantne teme predavanja su Uvod u genotoksikologiju i testove genotoksičnosti, Genetički drift i Imunologija, a planiran je i set vežbi iz biohemije.
Deo vremena predviđen je za izradu predloga projekata za samostalna istraživanja i diskusiju o njima.
Terenski deo istaživanja biće demonstriran izlaskom polaznika na teren na Gradac.

Fizika
Na prolećnom seminaru fizike polaznici će učiti (i naučiti) da pišu simulacije u moćnom paketu Mathematica. Gnuplot će im pružiti mogućnost da prikažu svoje rezultate grafički i onda da to zaokruže pišući rad u TeX-u.
Deo vremena predviđen je za vežbe za rad u operativnom sistemu Linux i korišćenje Gnu programskih alata preko pisanja simulacija Monte Carlo metodom koju će im predstaviti saradnici Instituta za fiziku.
Istraživački Fakultet za fizičku hemiju govoriće o tome kako se korišćenjem naučnih metoda može utvrditi starost nekih arheoloških iskopina ili autentičnost umetničkih dela.

Istorija
Cilj prolećnog seminara istorije je da se polaznici nauče izradi naučnih radova, pa odatle i tema seminara Od Diletanta do zanatlije.
Polaznici će se učiti razlikovanju istorijskih izvora i literature, korišćenju stilskih pravila i pravilima akademskog načina pisanja. Upoznaće se sa radom arhiva, što će im biti od velike koristi prilikom izrade samostalnh projekata. predavčki tim koji dolazi iz Arhiva Jugoslavije, Filozofskog fakulteta i Instituta za noviju istoriju Srbije iz Beograda, Muzeja u Kragujevcu i Čačku govoriće o vlastitim istraživanjima i na taj način, na stvarnim primerima, upoznati mlade istraživače sa svim izazovima na koje će nailaziti u svo istraživanju i njegovoj prezentaciji.
Na seminaru istorije gostuju i dva predavača iz Rusije, mr. Nikita Bandarev, sa Instituta za slovenske studije Ruske akademije nauka i mr. Aleksej Timofejev, koji trnutno radi u Institutu za noviju istoriju Srbije u Beogradu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…