opstinski_sud.jpgSrpska tužilaštva od 1. juna trebalo bi da preuzmu vođenje istrage kako nalaže novi Zakon o krivičnom postupku (ZKP), koji tada stupa na snagu. Obuka je započeta još u novembru prošle godine i do sada je obavljena osnovna edukacija, ali u većini tužilaštava nema ni tehničkih, ni materijalnih, ni kadrovskih uslova za takav posao.

Zakonik predviđa jedinstven pretkrivični postupak i istragu koja će samo terminološki biti podeljena na dva dela. Pretkrivični postupak će se zvati prethodna istraga i ona će u najvećoj meri biti u nadležnosti policije i tužilaštva. Njome će rukovoditi tužilac i u ovoj fazi vršiće se radnje koje bi kasnije mogle da imaju snagu dokaza, kao što je, na primer, saslušanje svedoka. Samu istragu vodiće u najvećoj meri tužilac, uz mogućnost da neke radnje obavi istražni sudija. On će moći da saslušava i da obavlja još neke radnje samo ako to zahteva tužilac, kontrolisaće istragu tužioca i biće garant da će se postupak odvijati po zakonu.

U valjevskom tužilaštvu nedostaje tri zamenika po sadašnjem načinu rada, a sa novim ZKP će sigurno biti još više. Problem u manjim gradovima je i nedovoljan broj ljudi koji hoće da rade veštačenja.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…