infakt__frame.jpg>>>742 – Rodjen je franački kralj Karlo Veliki koji je od dolaskana presto 768. do smrti 814. proširio franačko carstvo od Severnog mora do Italije i od Atlantika do Češke. Krunisan je za cara 800. godine.

>>>1758 – Rodjen je Džejms Monro, jedan od najaktivnijih političara u američkoj istoriji. Bio je predsednik SAD od 1817. do 1825. godine. Zajedno sa J.Lj. Adamsom formulisao je Monroovu doktrinu kojom je proklamovana američka izolacionistička politika.

>>>1792 – Dolar je ozakonjen kao novčana jedinica SAD.

>>>1805 – Rodjen je danski pisac Hans Kristijan Andersen. Svetsku slavu donele su mu pripovetke za decu, bajke medju kojima su najpoznatije “Carevo novo odelo”, “Ružno pače”, “Snežna kraljica”, “Devojčica sa šibicama”.

>>>1840 – Rodjen je francuski pisac Emil Zola, predvodnik naturalističkog pokreta u francuskoj književnosti, autor “Tereze Raken”, “Žerminala”, “Nane”.

>>>1860 – U Torinu se sastao prvi italijanski parlament.

>>>1872 – Umro je američki pronalazač i slikar Semjuel F. B. Morze, tvorac telegrafa i Morzeove azbuke.

>>>1914 – Rodjen je engleski filmski glumac Alek Ginis. Proslavio se filmovima “Nežno srce”, “Veliko očekivanje”, “Naš čovek u Havani”, “Lorens od Arabije”, “Pad Rimskog Carstva”, “Doktor Živago”, a za ulogu u filmu “Most na reci Kvaj” dobio je Oskara.

>>>1905 – Otvoren je železnički tunel ispod Alpa “Simplon” kojim je Švajcarska povezana sa Italijom.

>>>1917 – Američki Kongres objavio je rat carskoj Nemačkoj.

>>>1917 – Pred Vojnim sudom za oficire srpske vojske u Solunu je počeo sudski proces protiv grupe oficira na čelu sa pukovnikom Dragutinom Dimitrijevićem – Apisom, optuženih za pripremanje prevrata i pokušaj atentata na regenta Aleksandra.

>>>1940 – Nemačka vojska okupirala je Dansku i napala Norvešku.

>>>1944 – Sovjetske trupe prešle su reku Prut u Drugom svetskom ratui ušle u Rumuniju.

>>>1960 – Francuska je potpisala sporazum sa Madagaskarom kojim je Madagaskar postao nezavisna država, nakon 64 godine francuske kolonijalne vladavine.

>>>1965 – Umro je srpski fiziolog Ilija Đuričić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti od 1960. do 1965. i rektor Beogradskog univerziteta od 1950. do 1952. i od 1954. do 1956. Napisao je veći broj eksperimentalnih naučnih radova iz oblasti fiziologije mišića, endokrinih žlezda, krvi, anafilaksije.

>>>1974 – U Parizu je umro francuski političar i državnik Žorž Pompidu. Bio je predsednik vlade od 1962. do 1968. godine. U junu 1969. izabran je za predsednika Francuske, nakon što je Šarl de Gol podneo ostavku.

>>>1974 – U Titogradu [Podgorica] osnovan je Univerzitet Crne Gore.

>>>1979 – Zatvaranjem britanske vojne baze Malta je stekla punu nezavisnost, čime je okončano gotovo 80 godina dugo britansko prisustvo na tom ostrvu.

>>>1981 – Predsedništvo SFRJ proglasilo je vanredno stanje na Kosovu zbog demonstracija albanskih studenata koje su počele 11. marta pod parolom “Kosovo-republika”.

>>>1982 – Argentinske vojne snage iskrcale su se na Foklandskaostrva, britansku koloniju u Južnom Pacifiku koju su čuvala 84 britanska marinca. Vojnom intervencijom Britanija je polovinom juna ponovo preuzela Foklandska ostrva.

>>>1999 – Vlasti u Beogradu preuzele su nezavisni radio B92.

>>>2003 – Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Mirko Šarović podneo je ostavku zbog afere izvoza oružja Vazduhoplovnog zavoda “Orao” iz Bijeljine Iraku, koji je bio pod sankcijama UN, i “špijunske afere u Republici Srpskoj”.

>>>2003 – Američki predsednik Džordž Buš najavio je sankcije pakistanskoj laboratoriji za nuklerana istraživanja pošto je pomagala Severnoj Koreji u razvijanju nuklearnog oružja.

>>>2004 – Haški tribunal obelodanio je optužnice protiv šestoricehrvatskih oficira i bivših zvaničnika u samoproklamovanoj hrvatskoj republici Herceg-Bosni.

>>>2005 – U Vatikanu je preminuo poglavar rimokatoličke crkve papa Jovan Pavle drugi [85]. Nemački kardinal Jozef Racinger, koji je uzeo ime Benedikt Šesnaesti, izabran je za novog poglavara rimokatoličke crkve.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…