infakt__frame.jpgCrveni Krst je međunarodna, humanitarna organizacija sa sedištem u Ženevi. Na nivou svake države postoji samo jedno Nacionalno društvo koje se deli na gradske i opštinske organizacije itd. Uloga CK je da doprinese razvoju humanitarnih delatnosti društava, da koordiniše njihovim operacijama pomoći žrtvama prirodnih katastrofa (zemljotresi, poplave, požari…), te da se brine za izbjeglice izvan područja sukoba. Krajem 2005. Skupština Srbije usvojila je Zakon o Crvenom krstu, ova organizacija prošle godine dobila je novi Statut, koji je u skladu sa zakonom i novom ulogom Crvenog krsta Srbije kao nacionalnog društva.

Od početka devedesetih godina prošlog veka do 2004. godine crveni krst Srbije je distribuirao 650.000 tona humanitarne pomoći međunarodnih donatora, a tih godina u Srbiji je bilo i do 700.000 izbeglica iz bivših jugoslovenskih republika. Početkom 2004. godine prestali su programi međunarode pomoći iako su potrebe u zemlji velike, jer na granici egzistencije u Srbiji živi više od 10 odsto stanovništva – nezaposleno je 30 odsto stanovištva, u Srbiji je oko 100.000 izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i oko 200.000 raseljenih sa Kosova i Metohije.

Crveni krst Srbije sada deluje kao nacionalno društvo čiji je kontinuitet međunarodnog priznanja potvrdio Međunarodni komitet Crvenog krsta u Ženevi 21. septembra 2006. godine. Čine ga dve pokrajinske organizacije, pet gradskih i 177 lokalnih organizacija. U toj humanitarnoj organizaciji zaposleno je oko 600 profesionalaca, a deluje oko 60.000 volontera uz čiju pomoć crveni krst realizuje 64 programa pomoći –

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…