infakt__frame.jpgČetiri pištolja, dve ručne bombe, 700 g eksploziva, 1,5 m sporogorećeg štapina, 7 inicijalnih kapisli, jedna poluautomatska puška, tri tromblonske mine, tri protivavionska metka i 111 komada metaka za automatsku pušku kalibar 7,62 mm predato je tokom mesec dana trajanja akcije koju je sprovodila PU Valjevo na osnovu Uredbe Vlade Republike Srbije. Ovom Uredbom bila je obuhvaćena i amnestija oružja i drugih naprava koje se ne mogu registrovati prema postojećem Zakonu o oružju i municiji, a oružje se moglo predati u mestu prebivališta bez dokazivanja porekla.

Tokom trajanja akcije na osnovu Uredbe o izdavanju oružanog lista podneto je oko 80 zahteva za registraciju isto toliko raznog oružja. Pravo na izdavanje oružnog lista do sada je steklo 7 građana, a ostalima će biti izdat u zakonskom roku.

Prema trenutnim podacima u Srbiji ima oko 1,2 miliona registvovanih komada oružja, što je oko 16% u odnosu na broj stanovnika. Poređenja radi, u Francusko taj procenat je preko 30%, a u Nemačkoj oko 46% dok u skandinavskim zemljama gotovo na svakog stanovnika ide komad vatrenog oružja.
Statistika govori da je od ukupnog broja ubistava u Srbiji od vatrenog oružja, oko jedan i po procenat nanet oružjem koje je legalno zavedeno. Još jedan podatak je interesantan. Od kada je oformljen Izrael još daleke 1948. godine, pa do danas manje je stradalo ljudi od svih ratova koji su bili na tom prostoru, nego u saobraćajnim nesrećama

Prema podacima UN u svetu postoji oko 3.000.000 neregistrovanih vatrenih cevi.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…