infakt__frame.jpgMandat Privremenom organu SO Valjevo ističe krajem marta, ali će takvo stanje po svoj prilici potrajati još koji mesec, a možda i do kraja godine. Razloga ima više, a među prvima je to što izbore nema ko da raspiše. Prema zakonu, lokalne izbore raspisuje predsednik Skupštine Srbije, kog trenutno nema, a nema ni paketa potrebnih zakona: o teritorijalnoj organizaciji, o lokalnoj samoupravi, o lokalnim izborima i o glavnom gradu. Nema ni vlade koja bi te akte predložila Skupštini.
Ustavni zakon za sprovođenje Ustava Republike Srbije, usvojen novembra prošle godine, reguliše i pitanja usklađivanja pravnog i političkog sistema sa novim najvišim zakonodavnim aktom. Član tri Ustavnog zakona propisuje da izbore za odbornike u skupštinama jedinica lokalne samouprave raspisuje predsednik Narodne skupštine, do 31. decembra 2007. godine, “odnosno najkasnije u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu poslednjeg od zakona kojima se uređuju teritorijalna organizacija Republike Srbije, lokalna samouprava, lokalni izbori i položaj glavnog grada”.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu zato je preporučilo da u opštinama u kojima će mandat lokalnim parlamentima isteći pre izbora koji će biti raspisani po Ustavnom zakonu, treba produžiti mandat odlazećoj administraciji. U Ministarstvu kažu da je Ustavni zakon akt više pravne snage od važećeg Zakona o lokalnoj samoupravi.

Vlada Vojislava Koštunice podnela je prošlom sazivu Skupštine Srbije decembra prošle godine Predlog zakona o teritorijalnoj organizaciji, kojim se “određuje teritorija teritorijalnih jedinica i uređuju druga pitanja od značaja za teritorijalnu organizaciju Republike Srbije”. Teritorijalnu organizaciju Republike Srbije, prema ovom zakonskom predlogu, “čine opštine, gradovi i grad Beograd kao teritorijalne jedinice lokalne samouprave i autonomne pokrajine kao oblik teritorijalne autonomije”. Opština je, po ovom predlogu, “osnovna teritorijalna jedinica u kojoj se ostvaruje lokalna samouprava, koja je sposobna da preko svojih organa samostalno vrši sva prava i dužnosti iz svoje nadležnosti i koja ima najmanje 10.000 stanovnika”. Izuzetno, opštine koje su osnovane do stupanja na snagu ovog zakona mogu imati manje od 10.000 stanovnika. Da li će ovakve odredbe ostati i u novom zakonskom predlogu, zavisi od vlade koja će biti formirana.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…