infakt__frame.jpgOkrugli sto na temu CE znak – preduslov za izvoz tehničkih industrijskih proizvoda na evropsko tržište u organizaciji IFC – Međunarodne finansijske organizacije u sastavu grupacije Svetske banke, PK Srbije i USAID/CRDA programom, organizovan je danas i u Valjevu. Cilj je bio da se kompanijama pruži što više informacija o značaju međunarodnih standarda kako bi se unapredila njihova znanja u vezi sa HCCP-om, SE označavanjem industrijskih proizvoda, upravlajnjem kvalitetom i upravljanjem u sferi zaštite životne sredine i bezbednosti, specifičnim i često obavezujućim standardima EU.

CE označavanje je preduslov za izvoz tehničkih industrijskih proizvoda na evropsko tržište

CE znak – znak evropske usaglašenosti (Conformité Européenne), predstavlja potvrdu usaglašenosti proizvoda sa direktivama EU, propisanim u pogledu zaštite okoline, bezbednosti i zaštite zdravlja potrošača. CE označavanje je zakonski preduslov za promet određenim vrstama proizvoda na tržištu Evropske unije.

Usvajanjem CE znaka proizvođač potvrđuje usklađenost karakteristika svojih proizvoda sa navedenim direktivama.

Okrugli sto predstavlja jednu od faza IFC Programa za uvođenje međunarodnih standarda i tehničkih regulativa, čiji je cilj pružanje pomoći domaćim preduzećima u implementaciji obavezujućih standarda Evropske unije, kroz organizovanje konsultantskih usluga i niza tematskih obuka namenjenih određenim granama privrede.

CE znak pokazuje da je proizvod usklađen sa esencijalnim zahtevima i da je bio predmet odgovarajuće procedure ocenjivanja usklađenosti. Zbog toga , državama članicama ne dozvoljava se da ograniče plasiranje na tržište i stavljanje u upotrebu proizvoda označenih CE znakom.
CE znak nije simbol porekla proizvoda , ni simbol kvaliteta. CE znak pokazuje da je proizvod proizveden i dizajniran u skladu sa odredbama direktive EU. Može se reći da je to pasoš za proizvod. CE znak je obavezan i mora biti postavljen pre nego što se proizvod plasira na tržište i stavi u upotrebu.
CE znak postavlja proizvođač ili njegov ovlašćeni zastupnik u EU.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…