infakt__frame.jpgObeležavajući godišnjicu Narodnog muzeja Valjevo i sto godina od osnivanja Katedre za etnologiju Univerziteta u Beogradu, valjevski muzej u utorak 26. decembra u 19 sati otvara izložbu Etnologija u radu Narodnog muzeja Valjevo od 1951-2006.

Osnivanjem Narodnog muzeja u Valjevu 1951. tradicionalna kultura etno-geografskih celina valjevske Kolubare i Podgorine, našla je svoje zapaženo mesto u okviru etnološke zbirke. U proteklih pet i po decenija na formiranju etnološke zbirke radili su etnolozi i drugi stručni saradnici muzeja.

Zahvaljujući njihovom radu prikupljen je raznovrstan materijal (narodna nošnja, nakit, kućni tekstil, predmeti pokućstva i posuđa, oruđa za privređivanje, alat i zanatski proizvodi, rekviziti običajne prakse, stare fotografije i dokumenta) koja govori o narodnom životu valjevskog kraja od druge polovine XIX veka do sredine XX veka.

Revizija etnološke zbirke Narodnog muzeja Valjevo, obavljena u periodu od 2003 do 2005. godine, nije bila samo zakonska obaveza, nego i potreba da se pokaže stanje u zbirci, uoče promene koje su usledile i na taj način omogući dalji rad na muzeološkoj obradi zbirke, tehničkoj zaštiti i prezentaciji.

Paralelno sa radom na reviziji etnološke zbirke, stvarani su i novi tehnički uslovi za čuvanje. Adaptacijom zgrade valjevskog muzeja, etnološka zbirka je posle pet i po decenija, dobila sopstvene depoe, a stvoreni su i uslovi za preparatorsko-konzervatorske radove i obradu dokumentacije.

Izložba će na hronološki način predstaviti stvaranje etnološke zbirke, a to je ujedno i prilika da se obeleži godišnjica Narodnog muzeja u Valjevu i sto godina od osnivanja Katedre za etnologiju na Univerzitetu u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do kraja februara 2007. godine.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…