infakt__frame.jpg>>>800 – Papa Lav III krunisao je u Rimu franačkog vladara Karla Velikog za svetog rimskog cara, što će biti titula nemačkih i austrijskih monarha do vremena Napoleona I.

>>>1000 – Krunisan je prvi madjarski hrišćanski kralj Stefan.

>>>1066 – U Vestminsterskoj katedrali u Londonu normanski vojvoda Vilijam I Osvajač krunisan je za kralja Engleske, nakon što je kod Hestingsa potukao vojsku Harolda II, poslednjeg saksonskog kralja.

>>>1642 – Rodjen je engleski matematičar, fizičar i astronom, Isak Njutn, osnivač moderne fizike.

>>>1741 – Švedski fizičar Anders Celzijus objavio je pronalazak skale od sto stepeni za merenje temperature.

>>>1745 – U Drezdenu je potpisan mirovni ugovor kojim je okončan Šleski rat izmedju Austrije i Prusije.

>>>1870 – Rodjena je nemačka revolucionarka Roza Luksemburg, vodja levice u poljskom i nemačkom radničkom pokretu, jedan od osnivača Komunističke partije Nemačke 1918, predstavnik levog krila Druge internacionale.

>>>1876 – Rodjen je pakistanski državnik Mohamed Ali Džina, osnivač i prvi predsednik Pakistana [1947], koji se s Gandijem i Nehruom borio za nezavisnost indijskog potkontinenta od Velike Britanije. Kasnije se s njima sukobio, tražeći posebnu muslimansku državu.

>>>1914 – U Prvom svetskom ratu na Zapadnom frontu stupilo je na snagu nezvanično “božićnje primirje” kada su dve grupe – britanskih i nemačkih vojnika – obustavile paljbu, izašle iz rovova i susrele se na ničijoj zemlji izmedju zaraćenih strana.

>>>1918 – Rodjen je egipatski državnik Anvar el Sadat, predsednik Egipta od oktobra 1970. do oktobra 1981, kad su ga na vojnoj paradi u Kairu ubili protivnici sklapanja mira sa Izraelom.

>>>1926 – Japanski regent princ Hirohito nasledio je presto Japana posle smrti oca cara Jošihita. Hirohito je umro 1989.

>>>1932 – Britanski kralj DŽordž V uputio je prvi put božićnu poruku naciji preko radio talasa.

>>>1938 – Umro je češki pisac Karel Čapek, poznat po utopističkim romanima “Fabrika apsolutnog” i “Krakatit” u kojima je predočio apsurdnost tehničke civilizacije.

>>>1941 – Japanska armija je u Drugom svetskom ratu okupirala Hongkong posle 17 dana opsade.

>>>1942 – Nemci su u Beogradu streljali srpskog kompozitora, dirigenta i muzikologa Vojislava Vučkovića.

>>>1974 – Ciklon je gotovo potpuno uništio australijski grad Darvin.

>>>1977 – Umro je engleski filmski glumac, scenarista, režiser i producent Čarli Čaplin, jedan od pionira kinematografije i najvećih umetnika u istoriji filma.

>>>1979 – Sovjetske trupe ušle su u Avganistan, u prvoj vojnoj intervenciji S S SR izvan Varšavskog pakta, da bi podržale vladu Babraka Karmala.

>>>1991 – Mihail Gorbačov je podneo ostavku na mesto predsednika SSSR-a i predao dužnost Borisu Jeljcinu.

>>>1997 – Na Kubi je prvi put posle tri decenije javno proslavljen Božić. Predsednik Fidel Kastro proglasio je taj dan praznikom u čast pape koji je u januaru 1998. posetio Kubu.

>>>2000 – U požaru u jednoj diskoteci u kineskom gradu Liojangu život je izgubilo 311 ljudi.

>>>2001 – Više od 540 ljudi je poginulo u sukobima pobunjenika i vojske Burundija prilikom zauzimanja pobunjeničkog utočišta u šumi Tenga u blizini prestonice Budžumbure.

>>>2003 – U pokušaju ubistva pakistanskog predsednika Perveza Mušarafa u Ravalpindiju, najmanje 14 prolaznika je poginulo i 46 povredjeno.

>>>2003 – U avionskoj nesreći na aerodromu u zapadno-afričkoj državi Benin poginulo je 138 putnika, a 22 osobe su preživele.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…