infakt__frame.jpgIzložbe radova osoba sa invaliditetom biće otvorena večeras od u 18 časova u Galeriji 34, u Tešnjaru. Izložba je prodajnog karaktera i biće otvorena za posetioce do 8.decembra 2006.godine, a organizator je Društvo za pomoć deci sa posebnim potrebama Naši snovi. Na ovaj način biće obeležen i Svetski dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar.

UN su jos 1948. godine donele Povelju o pravima invalida, 1994. godinu Povelju o izjednačavanju mogućnosti invalida sa zdravim osobama, dok je Svetski dan invalida obeležen prvi put 3. decembra 1999. godine. Po procenama Svetske zdravstvene organizacije od 10 do 15 odsto ljudske populacije spada u kategoriju invalida.

Svet će obeležiti ovaj dan. Pokušaće da time uveri sebe kako su osobe sa invaliditetom uvek među nama, uz punu pažnju i razumevanje. Ali ostaje još mnogo pitanja na koje samo osobe sa invaliditetom znaju odgovore.

S obzirom da su osobe sa invaliditetom još uvek u našem društvu slabo vidljive, a razumevanje njihovih problema nedovoljno u široj društvenoj zajednici, neophodna je stalna zajednička i sinhronizovana aktivnost u prevazilaženju prepreka na koje oni nailaze u procesu uključivanja u aktivan društveni život.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…