infakt__frame.jpgTrening seminar za tužioce sa područja okružnih sudova iz Valjeva, Užica, Čačka i Šapcakoji je danas počeo u Valjevu tematski je posvećen Novom Zakoniku o krivičnom postupku. Ovo je inače četvrti seminar posvećen edukaciji tužilaca, a organizatori su Udruženje tužilaca Srbije u saradnji sa USAID-om i ABACEELLI-jem.

Otvaranju seminara prisustvovao je i predsednik opštine Jovan Tomić koji je tomk prilikom istakao da je veoma bitna stručnost u obavljanju tako važnog posla kao što je posao tužioca.

Zakonik inače u odnosu na prethodni zakon najviše promena ima u odredbama koje se odnose na pretkrivični postupak i istragu. To je sada jedna faza postupka koja će samo terminološku biti podeljena na dva dela. Pretkrivični postupak se zvati prethodna istraga i ona bi u najvećoj meri bila u nadležnosti policije i tužilaštva. Njome bi rukovodio tužilac i vršile bi se radnje koje bi kasnije mogle da imaju snagu dokaza, kao što je, na primer, saslušanje svedoka. Sami istragu vodio bi u najvećoj meri tužilac, uz mogućnost da neke radnje obavi istražni sudija. On će moći da saslušava i da obavlja još neke radnje samo ako to zahteva tužilac, kontrolisaće istragu tužioca i biće garant da će se postupak odvijati po zakonu.

Novina u zakoniku je mogućnost nagodbe ili dogovora između tužioca i okrivljenog kada su pitanju dela za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…