infakt__frame.jpg>>>565. – Umro je vizantijski car Justinijan I Veliki, koji je po dolasku na presto težio da obnovi Rimsko carstvo sa sedištem u Carigradu.

>>>1770. – Škotski istraživač Džejms Brus je otkrio da je izvorište Plavog Nila u jezeru Tana u severozapadnoj Etiopiji.

>>>1840. – Rođen je francuski slikar Klod Mone, jedan od osnivača impresionizma.

>>>1863. – Rođen je belgijski hemičar Leo Bakeland, koji je postupkom kondenzacije formaldehida i fenola pronašao čvrstu plastičnu masu – bakelit.

>>>1889. – Rođen je indijski državnik Džavaharlal Nehru, prvi premijer Indije nakon sticanja nezavisnosti, jedan od osnivača i istaknuti lider Pokreta nesvrstanih zemalja.

>>>1891. – Rođen je kanadski fiziolog Frederik Grant Banting, koji je s Čarlsom Bestom izolovao insulin. Godine 1923. podelio je Nobelovu nagradu za medicinu s Džonom Meklaudom, profesorom koji je nadgledao njihov rad.

>>>1910. – Kapetan Eugen Elaj uzleteo je prvi put u istoriji vazduhopolovstva sa palube broda “Birmingem” usidrenog u američkoj luci Hempton Rouds.

>>>1935. – Rođen je jordanski kralj Husein, koji je u 18. godini nasledio oca, svrgnutog kralja Talala.

>>>1946. – U Argentini je umro Manuel de Falja, jedan od najznačajnijih španskih kompozitora i pijanista 20. veka, koji je u svoje delo uspešno ukomponovao andaluzijsku i kastiljansku narodnu muziku.

>>>1979. – U zemljotresu u provinciji Korasan na istoku Irana poginulo je najmanje 385 ljudi.

>>>1983. – Prve američke krstareće rakete stigle su u britansku vazdušnu bazu Grinhem Komon, uprkos protestima pacifista.

>>>1984. – U Los Anđelesu je uhapšen hrvatski ratni zločinac Andrija Artuković, ministar unutrašnjih poslova Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svetskom ratu. U SAD je pobegao 1948., ali su američke vlasti uporno dobijale da ispune jugoslovenski zahtev za ekstradiciju. Izručen je 12. februara 1986., a u maju iste godine osuđen je na smrt. Umro je u zatvoru 1989.

>>>1991. – Kambodžanski princ Norodom Sihanuk vratio se u zemlju nakon 13 godina izgnanstva.

>>>1999. – Stupile su na snagu sankcije UN protiv Avganistana donete zbog odbijanja avganistanskih vlasti da izruče Osamu bin Ladena, koji je, prema tvrdnjama SAD, glavni organizator bombaških napada na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji.

>>>2000. – Na konferenciji Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, koja je prvi put održana u Beogradu, SR Jugoslaviji obećana je pomoć od pola milijarde evra.

>>>2001. – Pet država naslednica bivše SFRJ postigle su dogovor o početku priprema za preraspodelu 74,5 miliona dolara u zlatu, što bi bila prva tranša ukupne zostavštine od oko 2 milijarde dolara.

>>>2003. – Kralj Svazilenda, Msvati III, prihvatio je formalno novi Ustav po kojem se sva vlast nalazi u rukama kralja.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…