infakt__frame.jpg
U okviru šestog modula predavanja u školskoj 2006-2007. godini danas je je održan eksperimentalni program ženskih studija u prostorijama Više Ekonomske škole u Valjevu.
Predavanja su bila na temu ‘’Porodično pravna zaštita od nasilja u porodici i Nasilje u porodici od prepoznavanja do procesuiranja’’.
Nasilje u porodici usmereno je pre svega na ženske članove porodice.Počinioci su (sa izuzecima) muški članovi porodice. Ova vrsta nasilja nad ženama prelazi kulturne, tradicijske i religiozne granice.
Kućno nasilje je fenomen kojem se u mnogim zemljama ne poklanja dovoljna pažnja. Često nasilje u kući i ne znači (pravno) zločin. Zbog toga o pojedinačnim zemljama postoje samo nepotpuni podaci i studije. Ove studije, javne statistike (npr. policijske statistike) često ne prikazuju stvarno stanje stvari.
IZJAVA
Srbija je dobila novi Porodični zakon koji unosi brojne novine u definisanje položaja i prava deteta i prvi put u Srbiji nasilje u porodici definiše kao društveni, a ne samo kao lični problem. Porodičnim zakonom predviđeno je izdavanje naloga za iseljenje iz kuće ili stana nasilnika, bez obzira na vlasničko pravo, kao i mogućnost da se nasilniku zabrani na rok od godinu dana da se približi svojoj žrtvi do određene udaljenosti ili u istoj prostoriji. Novi zakon zamenio je Zakon o braku donet pre 25 godina.
IZJAVA
Prema istraživanju Autonomnog zenskog centra, 78 odsto žena u Srbiji, žrtava nasilja, ne obraća se nikome za pomoć. Svaka četvrta žena u Srbiji doživela je fizičko nasilje od strane muškog člana porodice. U gotovo 50 odsto slučajeva nasilje izvrši njen partner, a u 16 odsto slučajeva akter je bivši partner. U Srbiji se nikada ne sazna za gotovo 78 odsto slučajeva nasilja nad ženama.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…