infakt__frame.jpg>>>1735 – Rodjen je američki državnik DŽon Adams, jedan od najistaknutijih boraca za američku nezavisnost, prvi potpredsednik [1789-97] i drugi predsednik SAD [1797-1801].

>>>1751 – Rodjen je Ričard Brinsli Šeridan, uz Goldsmita najznačajniji engleski dramatičar XVIII veka.

>>>1762 – Rodjen je francuski pisac Andre de Šenije, koji je u svom delu uskladio stare pesničke forme sa novom osećajnošću, pa ga istoričari književnosti najčešće predstavljaju kao poslednjeg pesnika klasicizma i prvog romantičara.

>>>1817 – Simon Bolivar je osnovao prvu nezavisnu vladu Venecuele.

>>>1830 – Umro je crnogorski vladika Petar I Petrović Njegoš, koji je po dolasku na vlast 1782. doprineo razvoju crnogorske državnosti.

>>>1864 – Potpisan je Bečki mir kojim je Danska prinudjena da Pruskoj prepusti pokrajine Šlezvig, Holštajn i Lauenburg.

>>>1869 – Izvodjenjem alegorijske slike Đordja Miletića “Posmrtna slava kneza Mihaila”, u Beogradu je otvorena nova zgrada Narodnog pozorišta, izgradjena po projektu Aleksandra Bugarskog.

>>>1905 – Tokom prve [februarske] ruske revolucije, ruski car Nikolaj II Aleksandrovič Romanov je “Oktobarskim manifestom” ponudio šire biračko pravo, izabrani parlament [Duma] sa zakonodavnom vlašću i garanciju gradjanskih sloboda.

>>>1910 – Umro je švajcarski filantrop Žan Anri Dinan, tvorac ideje o Crvenom krstu i jedan od osnivača Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta 1863, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1901.

>>>1918 – Slovačka je proglasila odvajanje od Madjarske i ujedinjenjem sa Češkom formirala Čehoslovačku, prvu državu stvorenu posle raspada Austro-Ugarske u Prvom svetskom ratu.

>>>1918 – Kapitulacijom Turske, koja je u Prvi svetski rat ušla 1914. na strani Centralnih sila, prestala je da postoji Otomanska imperija.

>>>1922 – Dva dana posle “Marša na Rim”, Benito Musolini je formirao prvu fašističku vladu u Italiji.

>>>1938 – Milione Amerikanaca uhvatila je panika dok su na radiju CBS slušali radio dramu, koju je prema noveli Herberta DŽordža Velsa “Rat svetova” snimio Orson Vels, misleći da se radi o stvarnom napadu Marsovaca na Zemlju.

>>>1973 – Pušten je u saobraćaj most na Bosforu koji povezuje Evropu i Aziju.

>>>1974 – Nokautom nad DŽordžom Formanom, Muhamed Ali se u 32. godini trijumfalno vratio boksu.

>>>1975 – Princ Huan Karlos preuzeo je vodjstvo Španije od teško obolelog diktatora Fransiska Franka.

>>>1975 – Kod Praga se srušio avion DC-9 jugoslovenske kompanije “Inex-Adria”, u kojem je poginulo 75 putnika, čehoslovačkih turista koji su se vraćali sa letovanja na Jadranu.

>>>1990 – Kina je objavila rezultate popisa stanovništva prema kojem njena populacija broji milijardu i 13 miliona ljudi.

>>>1995 – Minimalnom većinom od 50,6 procenata stanovnici Kvebeka izjasnili su se na referendumu protiv nezavisnosti te kanadske provincije.

>>>1998 – Na osnovu sporazuma predstavnika Vojske Jugoslavije i NATO potpisanog 15. oktobra, avioni NATO-a počeli su misiju nadgledanja vazdušnog prostora Kosova pod nazivom “Orlovo oko”.

>>>2000 – Sudija Vrhovnog suda Španije, njegov telohranitelj i vožač ubijeni su, a još 35 osoba je povredjeno prilikom eksplozije automobila bombe u Madridu za koju su osumnjičeni pripadnici baskijskog separatističkog pokreta ETA.

>>>2001 – Londonski klub poverilaca smanjio je SR Jugoslaviji dug za 600 miliona dolara – sa 2,8 na 2,2 milijarde.

>>>2003 – Na donatorskoj konferenciji u Hagu prikupljeno je 15,7 miliona evra za uspostaljanje i rad suda za ratne zločine u Sarajevu.

>>>2003 – Vrhovni sud u Rimu proglasio je nevinim bivšeg italijanskog premijera Đulija Andreotija, ranije osudjenog na 24 godine zatvora za saučesništvo u ubistvu novinara Karmina Pikorelija koje je 1979. izvršila mafija.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…