infakt__frame.jpg>>>1209. – Nemacki kralj Oto IV krunisan je za rimsko-nemackog cara.

>>>1582. – Cetvrti oktobar oznacen je kao poslednji dan Julijanskog kalendara u Papskoj državi, Španiji i Portugalu. Gregorijanski kalendar stupio je na snagu narednog dana sa datumom 15. oktobar, a ubrzo su ga prihvatile gotovo sve katolicke države. Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca prihvatila je taj kalendar za podrucje Srbije, Crne Gore i Makedonije 19, odnosno 31. januara 1919.

>>>1669. – Umro je holandski slikar Harmens fan Rajn Rembrant, jedan od najvecih majstora u istoriji slikarstva.

>>>1830. – Belgija je postala nezavisna država, izdvojivši se iz Ujedinjenog Kraljevstva Holandije koje je osnovano na Beckom kongresu 1815.

>>>1878. – Prvi ambasador Kine u SAD Cen Lan Pin predao je akreditive americkom predsedniku Raterfordu Hejsu.

>>>1918. – Boris III postao je car Bugarske, nakon što je njegov otac Ferdinand I abdicirao. Godine 1923. zaveo je diktaturu u zemlji, a u Drugom svetskom ratu bio je saveznik nacisticke Nemacke.

>>>1944. – Raspušten je koncentracioni logor na Banjici u Beogradu, koji su nemacke okupacione vlasti osnovale u junu 1941. Prema nepotpunim podacima, kroz taj logor prošlo je oko 100.000 zatvorenika, od kojih je oko 80.000 ubijeno.

>>>1957. – S S S R je lansirao u orbitu oko Zemlje prvi veštacki satelit, “Sputnjik 1”, nakon cega je pocelo sovjetsko-americko nadmetanje u osvajanju svemira.

>>>1966. – Britanska africka kolonija Basutolend stekla je nezavisnost pod nazivom Lesoto.

>>>1970. – Od prekomerne doze droge umrla je americka pevacica Dženis Džoplin, najpoznatija bela pevacica bluza.

>>>1974. – Amerikanac Dejvid Kunst postao je prvi covek koji je obišao svet pešice. Na putovanje dugo 23.250 kilometara on je krenuo 20. juna 1970.

>>>1977. – UN su proklamovale Opštu deklaraciju o zaštiti životinja, a 4. oktobar proglašen je Svetskim danom zaštite životinja.

>>>1993. – Predsednik Rusije Boris Jeljcin upotrebio je tenkove da bi zauzeo zgradu parlamenta u koju su se zabarikadirali poslanici, nakon što je 21. septembra raspušten parlament.

>>>1999. – Komandant ustaškog logora u Jasenovcu u Drugom svetskom ratu Dinko Šakic osuden je u Zagrebu na 20 godina zatvora.

>>>2000. – Ustavni sud SR Jugoslavije poništio je predsednicke izbore održane 24. septembra na kojima je kandidat opozicije Vojislav Koštunica pobedio kandidata levice i dotadašnjeg predsednika Slobodana Miloševica. Na poziv Demokratske opozicije Srbije da se 5. oktobra okupe u protestu isped Savezne skupštine, gradani iz cele Srbije krenuli su prema Beogradu probijajuci policijske blokade na putevima.

>>>2001. – Ruski avion Tupoljev-154 koji je iz Izraela leteo za Moskvu pao je u Crno more pogoden raketom koju je greškom ispalila ukrajinska vojska na vojnoj vežbi. Poginulo je 78 putnika i clanova posade.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…