infakt__frame.jpgOko 293.000 evra biće izdvojeno iz programa Nacionalnog investicionog plana za nastavak izgradnje hrama Svetog Nikolaja. Ova sredstva biće utrošena za završetak sve tri kupole na hramu i za nabavku još 20 tona bakra za pokrivanje cele krovne konstrukcije.

Od opštine i Ministarstva za kapitalne investicije dobijeno je po tri miliona dinara i tim novcem biće zastakljena centralna kupola i omalterisana iznutra na oko 1.000 kvadrata. Radovi se izvode užurbano jer 24. septembra, predstoji jedan veliki i značajan događaj za naš kraj, a to je ustoličenje novog episkopa, njegovog preosveštenstv? Gospodin? Milutin? u obnovljenoj valjevskoj eparhiji.

Izgradnja hrama Svetog Nikolaja započeta je pre 13 godina, a temelje je dve godine kasnije osveštao patrijarh srpski Pavle. Hram Svetog Nikolaja gradi se na placu na ušću Gradca u Kolubaru u centru Valjeva. Njegova veličina je impozantna, osnova hrama u krstu iznosi 45 x 34 metra, dok je visina 41 metar i još šest metara visoki krst.

Za radove na crkvama u Valjevskoj eparhiji iz nacionalnog investicionog plana izdvojeno je oko 350.000 evra. Pored sredstava za nastavak radova na hramu Svetog Nikolaja, za završetak izgradnje crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Popučkama opredeljeno je oko 16.800 evra, za izradu projektne dokumentacije za izgradnji parohijskog doma u Donjim Leskovicama oko 1400 evra, dok je za sanaciju krova stare brankovinske crkve ovim planom opredeljeno blizu 25 000 evra.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…