infakt__frame.jpg>>>1717. – U bici kod Beograda u austrijsko- turskom ratu, u kojoj se na strani Austrijanaca borilo i 6.000 Srba iz Vojvodine, austrijski feldmašal francuskog porekla Fransoa Ežen Savojski naneo je težak poraz Turcima i zauzeo Beograd, izbacivši Turke i iz severne Srbije.

>>>1832. – Rodjen je nemački psiholog, filozof i lingvista Vilhelm Vunt, osnivač eksperimentalne psihologije, profesor na univerzitetima u Hajdelbergu, Cirihu i Lajpcigu.

>>>1845. – Rodjen je francuski fizičar Gabrijel Lipman, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1908, koji je pronašao proces fotografisanja u prirodnim bojama.

>>>1913. – Rodjen je izraelski državnik Menahem Begin, premijer Izraela od 1977. do 1983, prvi izraelski državnik koji je potpisao ugovor s nekom arapskom zemljom.

>>>1919. – Obrazovana je vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca pod predsedništvom Ljube Davidovića, sastavljena od predstavika Demokratske stranke [zajednice] i Socijaldemokratske partije. Vlada je ubrzo donela uredbe o osmočasovnom radnom vremenu i o osiguranju radnika u slučaju bolesti i nesreće.

>>>1921. – Umro je srpski kralj Petar I Karadjordjević, kralj Srbije od 1903. do 1918. i potom do smrti Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, čija je vladavina obeležena razvojem parlamentarne demokratije, ubrzanim privrednim razvojem, kulturnim napretkom i slobodom štampe.

>>>1944. – Na ostrvu Vis u Drugom svetskom ratu nastavljeni su pregovori Nacionalnog komiteta oslobodjenja Jugoslavije i izbegličke jugoslovenske vlade, koja se obavezala da Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije prepusti svu savezničku pomoć, raspusti oružane snage u inostranstvu i javno se odrekne Draže Mihajlovića i četnika. Pristala je i da u sastav NOVJ bude uključena ratna mornarica, bivše Jugoslavije, koja se nalazila na Malti pod upravom savezničke flote.

>>>1953. – U Iranu je pokušan državni udar i šah Mohamed Reza Pahlavi pobegao je iz zemlje, ali je posle tri dana premijer Mohamed Mosadek srušen, a šah se vratio na presto uz angloameričku pomoć.

>>>1956. – Umro je američki filmski glumac madjarskog porekla Bela Blaško, poznat kao Bela Lugoši, tumač niza uloga Drakule u filmovima strave, ali se iskazao i kao vrstan komičar.

>>>1958. – Rodjena je američka pevačica i glumica Madona Luiz Veronika Čikone, poznata kao Madona, jedna od najpopularnijih pevačica krajem 20. veka.

>>>1960. – Kipar je stekao nezavisnost, sa arhiepiskopom Makariosom III kao predsednikom republike. Kipar, dotad deo Otomanskog carstva, postao je kolonija Velike Britanije 1878. odlukom Berlinskog kongresa.

>>>1973. – Umro je američki mikrobiolog poreklom ukrajinski Jevrejin Selman Ejbraham Vaksman, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1952.

>>>1984. – Umro je srpski pisac Dušan Radović, jedinstvena medijska ličnost srpske kulture i vrstan dečji pisac. e godine”, “Lake godine”, “Proces u gradu”, “Rimljanika”, “Amerikanac na odmoru”.

>>>1994. – Uprkos optužbi za teške izborne prevare, Hoakin Balager je sedmi put stupio na dužnost predsednika Dominikanske Republike.

>>>1995. – Na referendumu odloženom dva dana zbog uragana, gradjani Bermuda su glasali da ostanu britanska kolonija.

>>>1999. – Najmanje 104 Roma iz Smedereva, Beograda, Pančeva i Gnjilana, medju kojima dosta dece, udavilo se kad je u Jadranskom moru, 28 nautičkih milja od jugoslovenske obale, potonuo brodić kojim su pokušali da ilegalno udju u Italiju.

>>>2003. – Umro bivši ugandjanski diktator Idi Amin Dada, jedan od najkrvavijih despota u istoriji Afrike, koji je kao načelnik Generalštaba vojske Ugande vlast prigrabio 1971. vojnim pučem kojim je zbacio Miltona Obotea, u trenutku dok je šef države bio u inostranstvu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…