infakt__frame.jpgU ponedeljak, 14. avgusta u 20 h časova u Internacionalnom umetničkom studiju “Radovan Trnavac Mića”, biće otvorena samostalna izložba crteža i grafika grčke umetnice Eve Mele.
Pored toga što je izvanredna umetnica internacionalnog renomea, izržajnog senzibiliteta i upečatljivog likovnog izraza, bitna karakteristika Eve Mela je i ta što je osvedočni prijatelj srpskog naroda. Naime, za vreme bombardovanja 1999. godine Eva je, kao dugogodišnji Predsednik Udruženja likovnih umetnika Grčke, okupila na desetine grčkih umetnika i lično organizovala njihov dolazak autobusima u Srbiju. Tim svojim gestom grčki umetnici su “želeli da izraze poštovanje narodu koji se borio na tako dostojanstven i izuzetan načina”. Tom prilikom priključili su se jednoj od akcija ULUS-a koja je dobila naziv “Slikom protiv bombi”. Plod te akcije i dokazanog prijateljstva bilo je zajedničko delo srpskih i grčkih umetnika koje je ostalo u trajnom vlasništvu Udruženja likovnih umetnika Srbije.
U svetu umetnosti Eva Mela je poznata po savremenoj tematici, ujedno i po korišćenju tehnika koje se primenjuju od starih vremena (slikanje fresaka, al seco, bakropis, litografija, crtanje ugljenom na pergamentu…). Inspirisana je pre svega ljudima svih intelektualnih nivoa i prirodom. Fokusira fragmente lica, posebno su joj interesantne oči, koje su u njenim delima uvek predstavljene kao nevine i širom otvorene.
U okviru ove izložbe Eva Mela će predstaviti 22 dela, litografije, gravure i kombinovanu tehniku na platnu. U okviru ovih radova biće prikazano šest dela iz opusa koji je inspirisan brodogradilištem i radnicima Perama, kao i ručno napravljenu knjigu pod nazivom “Himna Slobodi”. Pored slikarstva bavi se i dizajnom i ilustracijama knjiga koje su uglavnom namenjene za decu.
Izložba će biti otvorena do 14. septombar 2006. godine.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…