infakt__frame.jpgMinistarstvo poljoprivrede pripremilo je Nacrt zakona o dobrobiti životinja, kojim će prvi put u Srbiji biti regulisana pravila postupanja sa životinjama i njihova zaštita od zlostavljanja.

Nacrt zakona urađen je u skladu sa direktivama Evropske unije (EU),samim tim njim ce biti regulisana prava, obaveze i odgovornosti pravnih i fizičkih lica za dobrobit životinja.
Zakonom su regulisani uslovi za zaštitu dobrobiti životinja pri držanju, reprodukciji, obuci, prometu, prevozu, sprovođenju ogleda, klanju i ubijanju životinja, precizirala je ona. Zakonom će biti zaštićene sve životinje, bilo da se nalaze na farmama, naučnim institutima ili nastupaju na izložbama. Kako je navela, zakonom su predviđene novčane kazne, ali i mogućnost oduzimanja životinja u slučaju kršenja zakonskih odredbi.
Zakon, koji već imaju sve zemlje okruženja, predstavlja privrednu i ekonomsku nužnost zemlje, jer će omogućiti nesmetani izvoz proizvoda životinjskog porekla i povećanje poverenja u proizvodnju hrane u Srbiji.
Očekuje se da bi nacrt zakona mogao da se nađe pred Vladom Srbije već na jesen, nakon javne rasprave koja je u toku.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…