infakt__frame.jpgU četvrtak 20. jula 2006. godine sa početkom u 10:30 časova, Milan Matić, gradonačelnik Mionice i Slavenko Đokić, direktor programskih operacija i administracije Organizacije za međunarodnu pomoć i razvoj (IRD), svečano će otvoriti renoviranu zelenu pijacu u Mionici. Rekonstrukcija mioničke tržnice, objekta od vitalnog značaja za sve stanovnike Mionice i okolnih sela, počela je u septembru 2005. godine i završena je ovih dana.

Od ukupno 17.000 stanovnika Mionice, više od 80% su poljoprivredni proizvođači. Nezaposlenost predstavlja najveći problem u Mionici, samo 14% populacije je stalno zaposleno. Dve banje u Mionici, Banja Vrujci i Lepenica godišnje ugoste 8000 turista u sezoni i 3000 turista van nje. Mnogi od ovih gostiju kupuju upravo na mioničkoj pijaci. Zbog neadekvatnog prostora i broja tezgi na staroj pijaci, poljoprivrednici nisu mogli da ponude i
prodaju svoje proizvode u obimu koji su želeli gostima i stanovnicima Mionice. Stara pijaca imala je 19 tezgi, jednu ribarnicu i pekaru. Sve tezge nalazile su se napolju, nepokrivene i nezaštićene tokom cele godine. Postojanjem samo jednog neadekvatnog toaleta, nisu bili ispunjeni sanitarni i higijenski uslovi za prodaju i kupovinu na staroj pijaci.

Projekat renoviranja tržnice obuhvatao je njeno potpuno natkrivanje, izgradnju četiri nova lokala i renoviranje dva postojeća, izgradnju dela za prodaju mlečnih proizvoda i javnog toaleta, kao i portirnice sa kancelarijama. Renovirana zelena pijaca imaće i 20 novih tezgi izvan i 16 novih tezgi unutar pijačne zgrade, a to znači i 36 novih radnih mesta. Pijaca će obezbediti takođe 150 dodatnih kvadratnih metara prostora za rentiranje za komercijalne aktivnosti čime će se obezbediti još 15 radnih mesta. Pijačna uprava će zaposliti dvoje ljudi na održavanju objekta. 300 poljoprivrednika biće u mogućnosti da trguje svojim proizvodima na renoviranoj pijaci. Opština će oglasiti tender za dodeljivanje prodajnog prostora na mioničkoj pijaci svim zainteresovanim stranama.

Renoviranje pijace će stvoriti uslove za prodaju mesnih, mlečnih i poljoprivrednih proizvoda koji zadovoljavaju zakonske procedure i sanitarne uslove. Renoviranje zelene pijace izabrano je kao prioritet od strane opštinskih vlasti i programa za planiranje lokalnog ekonomskog razvoja
Mionice.

Ukupna vrednost projekta je 173.162 dolara od čega je USAID izdvojio 91.602 dolara. Ostatak sredstava u iznosu od 81.560 dolara obezbedila je Opština Mionica.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…