dom_ydravlja_1.jpgCentar za prevenciju i unapređenje zdravlja Doma zdravlja Valjevo formiran je u okviru projekta Ministarstva zdravlja i Evropske agencije za rekonstrukciju ’’Unapređenje preventivnih zdravstvenih usluga u Srbiji’’. U Centru, koji se nalazi u prostorijama Patronažne službe Doma zdravlja, od ponedeljka do četvrtka od 12 do 14 sati radi nekoliko savetovališta.

– U Savetovalištu će raditi timovi sastavljeni od lekara specijaliste, medicinske sestre i patronažne sestre ili tehničara. Ponedeljak je posvećen prevenciji malignih oboljenja, utorak bolestima srca i krvnih sudova, sreda prevenciji dijabetesa (uz besplatnu kontrolu nivoa šećera), a četvrtkom je, kao i do sada, Škola za trudnice i roditeljstvo.
Poseta Savetovalištu se zakazuje na telefon 295-482 radnim danima od 10 do 11 sati, kaže Slavica Filipović.

Valjevski Dom zdravlja jedan je od 25 zdravstvenih ustanova u Srbiji koji je uključen u projekat Unapređenja preventivnih zdravstvenih usluga. Poslednjih godina povećen je broj obolelih od kardio-vaskularnih, šećernih i malignih oboljenja, pa je Evropska agencija za razvoj napravila studiju za period od oktobra 2003. do septembra 2004. koja je pokazala da je to uzrok 85% smrtnosti stanovništva.
-Osnovni cilj projekta je poboljšanje preventivnih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti celokupnog stanovništva naše Opštine. Centar predstavljati mesto u kome će se osmišljavati kampanje za promociju zdravih stilova života i gde će celokupno stanovništvo moći da se informiše o faktorima rizika za određene bolesti, za masovna nezarazna oboljenja i o načinima kako da te rizike svedu na najmanju moguću meru. Tu će se organizovati kampanje i za rano otkrivanje kardio-vaskularnih bolesti, dijabetesa i malignih oboljenja.

U isto vreme Centar će biti spona između Doma zdravlja, Zavoda za zaštitu zdravlja i lokalne zajednice koje po prirodi posla moraju biti uključene i pomoći u realizaciji projekta.

Malim ulaganjima u preventivu mogu se dobiti značajni rezultati u poboljšanju zdravlja celokupnog stanovništva. Rezultati, naravno, ne mogu biti vidljivi odmah, jer ulaganje u preventivu je ulaganje u budućnost.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…