infakt__frame.jpgPoboljšanje zaštite prava Roma i njihovog statusa u društvu, integracija u zajednici, međusobno razumevanje i tolerancija, suživot i očuvanje kulture i tradicije romskog naroda cilj projekta Zajedno građani sveta. Decenija Roma, zvanično Dekada Roma, proglašena u Sofiji prošle godine kao međunarodna inicijativa, trebalo bi da se bavi pitanjima obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva i stanovanja i da kroz sistemske promene rešava probleme Roma.

Međutim, veliki broj Roma još uvek živi odvojeno od ostalih građana, u divljim naseljima, jer nemaju dovoljno novca da sebi obezbede normalne uslove za život. Većina njih ne ide u srednje škole i na fakultete, jer su siromašni. Čak i oni Romi koji steknu visoko obrazovanje, imaju problema da se zaposle. Po zakonu o pravima manjinskih zajednica oni ne bi smeli da budu diskriminisani pri traženju posla, ali se to ipak događa zbog nečega što sociolozi zovu puzajućom diskriminacijom.
U valjevskoj opštini usvojen je i Lokalni akcioni plan za obrazovanje Roma u Valjevu, a za ovaj program iz budžeta je opredeljeno 500.000 dinara.

Nije naša zemlja jedina u kojoj Romi nisu integrisani u društvo. I u ostalim balkanskim zemljama situacija je slična. Zbog toga su na Balkanu sledećih deset godina proglašene za dekadu Roma, period u kome bi ta zajednica trebalo da bude u potpunosti uključena u društvo.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…