infakt__frame.jpgNarodna skupština je Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, usvojila krajem 2004 godine. Njime je predviđena obaveza organa javne vlasti da građanima dostave bilo koju traženu informaciju. O ostvarivanju prava na slobodu informacija stara se Poverenik za informacije, Rodoljub Šabić, koji je nezavisna institucija. Zakonska obaveza svakog organa javne vlasti je da odštampa i objavi na internetu Informator o radu, nadležnostima, poslovanju i finansijskom poslovanju javnih institucija.
Od izglasavanja zakona do danas ostvareni su vrlo skromni rezultati na ovom planu, iz tog razloga će ovdašnji aktivisti Evropskog pokreta narednih nedelja pomagati svojim sugrađanima da popune zahtev za ostvarivanje prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja.
Ova akcija realizuje se u saradnji sa organizacijom Transparentnost Srbija, i sprovodiće se naredna dva meseca svake subote od 10 do 13 časova u kafe-knjižari ‘’Bookva’’ na Desankinom trgu.
Na ovaj način građani Valjeva će, preuzimanjem svog dela odgovornosti, dati doprinos uspostavljanju slobode informacija i ostvarenju načela zakonitosti, kao jedne od najznačajnijih predpostavki, na kojoj počiva rad organa javne vlasti.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…