infakt__frame.jpgPredstavnici Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije predstavili su danas Studiju o izboru mikrolokacije za regionalnu deponiju komunalnog čvrstog otpada sa reciklažnim centrom za Kolubarski okrug. Prezentacija je organizovana za predstavnike 11 opština koje su uključene u projekat.
U izradu studije učestvovali su stručnjaci iz više oblasti tako da su bili pokriveni svi aspekti za dobar izbor lokacije. Povod za izradu studije bio je čitav niz aktivnosti pokrenut u cilju rešavanja komunalnog otpada i uspostavljanja regionalnog koncepta upravljanja čvrstim komunalnim otpadom u Kolubarskom regionu, a koje su rezultirale potpisivanjem Pisma o namerama opština o zajedničkom upravljanju otpadom i Sporazuma o zajedničkom upravljanju otpadom. Aktivnosti su inicirale opštine Kolubarskog okruga, a pridružilo im se još pet zainteresovanih opština čime je u projekat uspostavljanja regionalnog koncepta upravljanja otpadom za Kolubarski region uključeno ukupno 11 opština, od kojih su tri sa područja grada Beograda.
Polazne osnove izrade studije sadržane su načelima i principima Nacionalne strategije upravljanja otpadom, Prostornim planom KO pogođenog zemljotresom i Regionalnog prostornog plana administrativnog područja Beograda. Cilj studije je izbor najoptimalnije lokacije za regionalnu deponiju sa reciklažnim centrom u odnosu na pravilnik o kriterijumima za odreživanje lokacije i uređenje deponija otpadnih materija i makrolokacije definisane regionalnim prostornim planovima.
Analizom stanja u odlaganju otpada u Studiji se precizira da su osnovni problemi p ri sakupljanju otpada velika varijacija dnevnih količina, nedostatak vozila i starost, kao i neodgovarajuća učestalost transporta, nerešeno pitanje otpada iz zdravstvenih ustanova. Što se tiče odlaganja, otpada, deponije ne zadovoljavaju osnovne sanitarne uslove, ne sprovodi se osnovna tehnologija deponovanja i ne postoji organizovan moritoring zaštite životne sredine.
Regionalna deponija pokrivala bi područje od oko 4 hiljade kvadratnih kilometara na kome živi preko 380 hiljada stanovnika.
U strukturi otpada trenutno najviše ima komunalnog otpada, potom papira, metala, stakla i tekstila. U narednih 20 godina procenjuje se da bi deponija sa reciklažnim centrom mogla da zauzima površinu od 20 do 28 hektara.
Studiju o izboru mikrookacije za regionalnu deponiju komunalnog čvrstog otpada sa reciklažnim centrom za Kolubarski okrug uradio je Institut za urbanizam i arhitekturu Republike Srbije, a finansijer je bila okružna Direkcija.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…