infakt__frame.jpgU četvrtak, 2. marta, Džesi Banč, direktor Organizacije za međunarodnu pomoć i razvoj (IRD) predaće kamion za odvoženje čvrstog otpada opštini Ub, koji je poklon naroda SAD putem Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID).

Nedostatak opreme za odvoženje čvrstog otpada i visoki troškovi održavanja postojeće, kao i zastarela oprema, predstavljaju ozbiljnu opasnost po zdravlje stanovnika u opštinama koje nisu u mogućnosti da uklanjaju čvrsti otpad. Građani opštine Ub koja učestvuje u programu CRDA prepoznali su problem upravljanja čvrstim otpadom kao prioritet svoje zajednice i ekološki prioritet. Putem CRDA programa, IRD je nabavio kamion za odvoženje čvrstog otpada, kao i pedeset sedam malih i petnaest velikih kontejnera za odlaganje smeća, kako bi omogućio opštini da unapredi proces sakupljanja smeća u oblastima koje nemaju dovoljno ili uopšte razvijen sistem uklanjanja čvrstog otpada.

Uz pomoć poklonjene opreme, u ovoj opštini će se kapacitet odlaganja čvrstog otpada značajno povećati, a takođe će se proširiti teritorija sa koje se sakuplja otpad. Donacija će doprineti većoj efikasnosti usluga komunalnih preduzeća, suzbijanju divljih deponija i opasnosti po zdravlje i okolinu kao i smanjenju troškova uklanjanja otpada. Pored toga, donacija će omogućiti otvaranje novih radnih mesta za vozače i rukovaoce. Ukupna vrednost poklonjene opreme je 216.456 američkih dolara. Učešće USAID-a iznosi 160.633 američkih dolara dok je ostatak sredstava obezbedila opština Ub.

Ceremonija primopredaje kamiona počeće u 13:00 časova, ispred zgrade Skupštine opštine Ub. Pored predstavnika IRD-a, ovom događanju prisustvovaće i Sava Sarić, predsednik opštine Ub i Slavica Tešić, direktor KJP „Đunis”.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…