infakt__frame.jpgNa području valjevske opštine prema poslednjem popisu ima 804 izbegla lica od kojih je polovina zadržala taj status, kažu u valjevskom Komesarijatu za izbeglice. Ostalih 400 lica je izgubilo taj status ili im je ugašen. Komesarijatu je upućeno 78 žalbi od kojih je polovina odbijena, a jedan broj žalbi čeka rešenje. Tendencija je, kažu u Komesarijatu, uzimanje ovdašnjeg državljanstva, ali i ima i onih koji uzimaju povratnički status.
Početak izgradnje stanova za izbegla lica iz programa UN HABITATA, a čija je realizacija poverena Opštinskoj stambenoj agenciji, očekuje se u martu mesecu. Komesarijat će u tom periodu preuzeti prikupljanje molbi i pomoći izbeglim licima oko pribavljanja dokumenata.
Tokom ove godine očekuje se statusno rešavanje pitanja izbeglih lica. Do kraja godine biće ugašeni svi kolektivni centri. Kolektivni centar koji je bio u našem gradu, u prostoru Poljoploda
zatvoren je, a izbeglice su smeštene u dva stambena objekta u Novom naselju, dok je pet lica poslato u starački dom u Šabac.
U protekloj godini samo su dve porodice ugasile povratnički status zbog povratka, a mali broj se ne odlučuje na taj korak zbog još uvek velike pravne nesigurnosti.
Iz Komesarijata upućuju apel lokalnoj i međunarodnoj zajednici da se nađe više i materijalne i moralne podrške i da se na svaki mogući način pomogne ljudima koji nisu svojevoljno ostali bez domova i zavičaja.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…