18. januara u Beogradu je proglašen dobitnik NIN-ove nagrade “Semolj zemlja” Mira Vuksanovića. U užem izboru je bilo sedam pisaca Albahari za roman “Pijavica”, Sanja Domazet za roman “Ko plače”, Goran Milašinović “Apsint”… Prošle godine NIN-ovu nagradu dobio je Vladimir Tasić, za roman “Kiša i hartija”.

U matičnoj biblioteci je promovisan “Beogradski knjiženi časopis”. Časopis samo u svom nazivu ima reč beogradski što ne znači da će se baviti samo beogradskim temama istakao je Milovan Marčetić gl. i odg. urednik časopisa.

Predstavljen je Narodni kalendar revije Kolubara. 10 god. Izdavačko preduzeće Kolubara i sedamdesta godišnjica kalendara bili su podsticaj da 16-ta knjiga nadmaši većinu dosadašnjih. Isto veče su dodeljene plakete sa likom Ljubomira Nenadovića za titulu valjevca ličnost godine. Plaketa je uručena Prim.dr. Iliji Tripković, direktoru zdravstvenog centra za valjevac- ličnost 2004 i Miroslavu Jeremiću Valjevac- ličnost 2005.

Vuksanovića, “Berlinsko okno” Saše Ilića, “Utočište” Milice Mićić Dimovske i “Johann”s 501” Mirjane Novaković. Petočlani žiri na čelu sa Petrom Pijanovićem je od 110 pročitanih romana iz 2005 govine, dvadeset dva uvrstio u širi izbor. Za najbolju knjigu izabran je roman “Semolj zemlja” Mira Vuksanovića u izdanju IP Filip Višnjić. Roman čini 909 malih priča”. Laureatu je diploma za najbolji roman 2005. svečano uručena 19. januara. Pored priznanja on je dobio i novčanu nagradu u iznosu od 6.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. NIN-ova nagrada se dodeljuje od 1954. godine, tadašnji dobitnik bio je Dobrici Ćosiću za roman “Koreni”.

Časopis” Književnost” je najstariji i najugledniji beogradski književni časopis koji je napunio pedeset šest godina neprekidnog izlaženja i stalno pratio zbivanja u našoj i savremenoj literaturi i objavljivao nove tekstove istaknutih jugoslovenskih autora. Nakon smene u IP “Prosveta” nije više bilo uslova za nastavak rada tako da se tokom jeseni rodila ideja o osnivanju novog književnog časopisa, rekao je glavni i odg. urednik Milovan Marčetić.
Mnogi beogradski časopisi koji se bave književnošću su ugašeni ili izlaze ređe. Naziv “Beogradski književni časopis” nastao je jer se osnivačima činilo da u Beogradu nema dovoljno dobrih časopisa, ali kako naglašava Mirčetić to nikako ne znači da će to biti temetski vezano samo za Beograd i beogradske pisce.

naglašava Mirčetić to nikako ne znači da će to biti temetski vezano samo za Beograd i beogradske pisce.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…